Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verenigingslokaal Boerenbond in Reek

Gebouw

Noordhoek 13
5375AR Reek (gemeente Landerd)
Noord Brabant


Beschrijving van Verenigingslokaal Boerenbond

Schaijk Noordhoek 13 Inleiding. Voormalig VERENIGINGSLOKAAL van de BOERENBOND Schaijk met verkoopruimte van agrarische producten uit 1910. Tweelaags gebouw in Overgangsstijl, nu een winkel-woonhuis. Omschrijving. In de architectuur van het rechthoekige, tweelaags gebouw met plat dak is duidelijk het verschil in functies van de bouwlagen zichtbaar. Op de begane grond de minder representatieve verkoopruimte met de lage verdiepingshoogte en op de verdieping de voormalige toneelzaal met een hoge verdieping. De buitenmuren zijn van baksteen gemetseld in kruisverband. De voorgevel is drie travee├źn breed met een attiekvormige bekroning op het dak tussen vier pilasters. Hierop het half verdwenen opschrift: "VERENIGINGS GEBOUW". In de lengte van het huis vier travee├źn op de verdieping. De zijgevels hebben een bekroning van houten bakgoten op gesneden gootklossen. De oorspronkelijke ramen en deuren zijn vervangen. Op de verdieping T-vensters. Aan de achterkant van het verenigingslokaal een eenlaags bakstenen aanbouw onder platdak. Waardering. Het Boerenbondsgebouw is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het verenigingsgebouw. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven en als voorbeeld van een boerenbondsgebouw uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519146
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Verenigingslokaal Boerenbond in Reek

R.K. kerkhof

-
Reek (Gemeente Landerd)
Inleiding. R.K.KERKHOF uit de 18de en 19de eeuw. Het vijfhoekige perceel wordt begrensd door de Noordhoek, Heytmorgen en Rozenlaan. Op het ..

H. Antonius Abt

Monseigneur Borretstraat 1
Reek (Gemeente Landerd)
Inleiding. R.K. KERK uit 1925, toegewijd aan H. Antonius Abt, ontworpen door architect ir. F. Franssen. De kerk staat op de hoek met de Hey..

Pastorie

Monseigneur Borretstraat 3
Reek (Gemeente Landerd)
Inleiding. R.K. pastorie uit 1920 in Traditionalistische en Expressionistische vormen, naar ontwerp van J. Franssen. Het huis is via een ga..

Dwarshuis onder met pannen belegd zadeldak tussen top gevels

Monseigneur Borretstraat 5
Reek (Gemeente Landerd)
Dwarshuis onder met pannen belegd zadeldak tussen top gevels; Empire boogramen met waaierzwikken; luiken, eerste helft 19e eeuw.

Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak

Monseigneur Borretstraat 12
Reek (Gemeente Landerd)
DWARSHUIS onder met pannen belegd wolfdak; zesdelige schuiframen; met pilasters en kroonlijst versierde ingang. 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Verenigingslokaal Boerenbond in Reek