Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. kerkhof in Reek

Graf Begraafplaats


5374ZG Reek (gemeente Landerd)
Noord Brabant

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van R.K. kerkhof

Inleiding. R.K.KERKHOF uit de 18de en 19de eeuw. Het vijfhoekige perceel wordt begrensd door de Noordhoek, Heytmorgen en Rozenlaan. Op het kerkhof bevond zich tot ca. 1925 de uit de 18de en 19de eeuw daterende eenbeukige kerk, die in 1925 werd vervangen door een nieuwe, eveneens aan de H. Antonius Abt kerk toegewijde kerk, gelegen tegenover het kerkhof eveneens op de hoek met de Heytmorgen. Omschrijving. Het kerkhof is grotendeels omheind door een schansmuur met steunberen en gedekt door een ezelsrug. In de muur bevindt zich een smeedijzeren poort met het opschrift: Memento Mori en in een nis een Mariabeeldje achter smeedijzeren rooster. In de hof schuin tegenover de ingang een calvarieberg met rondhouten kruis met stenen corpus. Op het kerkhof diverse monumentale graven, de belangrijkste zijn: een reeds eerder beschermd grafkruis uit 1703 (rijksmonument); een natuurstenen graf van Mgr. Borret uit 1839; een gietijzeren kruis voorzien van corpus met ervoor liggend een gebeeldhouwd natuurstenen familiewapen en een natuurstenen graf van Dr. C.F. Xavier Smits uit 1876 met Christusbeeld als Goede Herder, beeldhouwer A. van Bokhoven, 's-Hertogenbosch. Het kerkhof is omzoomd binnen de schansmuur door een dubbele rij oude snoeilindes, totaal vijfennegentig stuks. Midden op het kerkhof staan vier oude beuken met een omtrek van ca. 2,5 meter. Buiten de muur staan eveneens oude verschillende typen naaldbomen. Waardering. Het kerkhof met grafmonumenten is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van het katholicisme in het Land van Ravenstein en de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft tevens belang als materialisatie van de ontwikkeling van het katholicisme sinds de 18de eeuw. Het heeft kunsthistorisch belang door de diverse monumenten. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519143
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. kerkhof in Reek

H. Antonius Abt

Monseigneur Borretstraat 1
Reek (Gemeente Landerd)
Inleiding. R.K. KERK uit 1925, toegewijd aan H. Antonius Abt, ontworpen door architect ir. F. Franssen. De kerk staat op de hoek met de Hey..

Verenigingslokaal Boerenbond

Noordhoek 13
Reek (Gemeente Landerd)
Schaijk Noordhoek 13 Inleiding. Voormalig VERENIGINGSLOKAAL van de BOERENBOND Schaijk met verkoopruimte van agrarische producten uit 1910...

Pastorie

Monseigneur Borretstraat 3
Reek (Gemeente Landerd)
Inleiding. R.K. pastorie uit 1920 in Traditionalistische en Expressionistische vormen, naar ontwerp van J. Franssen. Het huis is via een ga..

Dwarshuis onder met pannen belegd zadeldak tussen top gevels

Monseigneur Borretstraat 5
Reek (Gemeente Landerd)
Dwarshuis onder met pannen belegd zadeldak tussen top gevels; Empire boogramen met waaierzwikken; luiken, eerste helft 19e eeuw.

Klooster

Heijtmorgen 7
Reek (Gemeente Landerd)
Inleiding. KLOOSTER "St. Elisabeth" gesticht in 1857 door de Zusters Penitenten uit Haaren in het buitenhuis "Oudhof" (1828), daarvoor eige..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. kerkhof in Reek

Foto's (5)