Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Reek

Kerkelijk Gebouw

Monseigneur Borretstraat 3
5375AA Reek (gemeente Landerd)
Noord Brabant


Beschrijving van Pastorie

Inleiding. R.K. pastorie uit 1920 in Traditionalistische en Expressionistische vormen, naar ontwerp van J. Franssen. Het huis is via een gang verbonden met de naastgelegen kerk H. Antonius Abt. Omschrijving. Het tweelaagse huis heeft een samengestelde plattegrondsvorm onder zadel- en schilddaken met dakoverstek en bakgoten. Het dak is gedekt met tuile du nord-pannen. De ingangsportiek ligt in een kleine blokvormige uitbouw van het huis met op de verdieping een balkon. De bakstenen buitenmuren zijn gemetseld in kruisverband. Horizontaal gemetselde rollagen geven een indeling aan de muurvlakken. De benedenverdieping heeft kruisvensters. De bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood. In de draairamen twee horizontale roeden. Het bovenlicht bij voordeur heeft een ruitvormige roedenindeling. Aan de straatkant is het erf afgescheiden door een klein gemetseld schansmuurtje met ezelsrug. Tussen huis en kerk staat een garage met ernaast de dienstingang van de pastorie. Voor het huis vier snoeilindes van ca. 1,5 meter omtrek. Waardering. De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het interbellum en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect Franssen. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519142
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Reek

H. Antonius Abt

Monseigneur Borretstraat 1
Reek (Gemeente Landerd)
Inleiding. R.K. KERK uit 1925, toegewijd aan H. Antonius Abt, ontworpen door architect ir. F. Franssen. De kerk staat op de hoek met de Hey..

Dwarshuis onder met pannen belegd zadeldak tussen top gevels

Monseigneur Borretstraat 5
Reek (Gemeente Landerd)
Dwarshuis onder met pannen belegd zadeldak tussen top gevels; Empire boogramen met waaierzwikken; luiken, eerste helft 19e eeuw.

Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak

Monseigneur Borretstraat 12
Reek (Gemeente Landerd)
DWARSHUIS onder met pannen belegd wolfdak; zesdelige schuiframen; met pilasters en kroonlijst versierde ingang. 19e eeuw.

Het Smitshuis: groot herenhuis, met pannen belegd dwars zadeldak tussen zijtopgevels

Monseigneur Borretstraat 7
Reek (Gemeente Landerd)
Groot herenhuis, oorspronkelijk van de Reekse orgelmaker Smits, voor wie het in 1789 gebouwd is. Met pannen belegd dwars zadeldak tussen zij..

Het Smitshuis: klein gebouw, aansluitend bij het orgelmakershuis en met dezelfde, iets kortere ramen, waarboven kleine zoldervensters onder de rand va ..

Monseigneur Borretstraat 9
Reek (Gemeente Landerd)
Klein gebouw, aansluitend bij het orgelmakershuis en met dezelfde, iets kortere ramen, waarboven kleine zoldervensters onder de rand van het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Reek

Foto's (1)