Meer dan 63.000 rijksmonumenten


H. Antonius Abt in Reek

Kerkelijk Gebouw

Monseigneur Borretstraat 1
5375AA Reek (gemeente Landerd)
Noord Brabant


Beschrijving van H. Antonius Abt

Inleiding. R.K. KERK uit 1925, toegewijd aan H. Antonius Abt, ontworpen door architect ir. F. Franssen. De kerk staat op de hoek met de Heytmorgen. De Traditionalistische architectuur met Neo-Romaanse elementen is mede gebaseerd op de vroeg christelijke bouwkunst. Omschrijving. De bakstenen kerk die driebeukig is heeft een basilicaal plan, waarbij de lengteas van de plattegrond domineert. Het middenschip bevat zeven travee├źn met rondbogige arcade. Het middenschip heeft een zadeldak, de zijbeuken hebben lessenaardaken. Het koor heeft een halfronde absis, die van buiten vijzijdig gesloten is. Aan de westkant aan beide zijden van het middenschip twee zijkapellen onder zadeldaken. Aan het westfront van de kerk een asymmetrisch geplaatste, vierkante klokkentoren onder tentdak. De toren bestaat uit drie geledingen van natuurstenen cordonlijsten en onder de drie rondbogige galmgaten een uurwerk. Op de hoek met Heytmorgen zit in de muur van de onderste geleding van de toren een H. Hartbeeld. De kerk is van baksteen gemetseld in kruisverband. De daken zijn voorzien van natuursteen leien en gedeeltelijk met Tuile du Nord pannen. Het interieur is geheel gepleisterd met uitzondering van het basement. Gekoppelde rondbogige ramen en rondbogige arcade. Vlakke plafonds. In de rondboogvensters gekleurd figuratief glas-in-lood. Tegen de zuilen van het middenschip en tegen de triomboog tussen schip en absis op gemetselde half cylindrische consoles respectievelijk tien natuurstenen en twee houten heiligen beelden. In de absis een ciborium op vier zuilen. Achter in de kerk een doop- en Mariakapel. Waardering. De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de basilicale kerk in het interbellum. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de op het romaans teruggrijpende stijl en de detaillering. Het gebouw is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Franssen. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met naastgelegen pastorie en bijbehorende kerkhof aan de overkant van de Heytmorgen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519141
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van H. Antonius Abt in Reek

Pastorie

Monseigneur Borretstraat 3
Reek (Gemeente Landerd)
Inleiding. R.K. pastorie uit 1920 in Traditionalistische en Expressionistische vormen, naar ontwerp van J. Franssen. Het huis is via een ga..

Dwarshuis onder met pannen belegd zadeldak tussen top gevels

Monseigneur Borretstraat 5
Reek (Gemeente Landerd)
Dwarshuis onder met pannen belegd zadeldak tussen top gevels; Empire boogramen met waaierzwikken; luiken, eerste helft 19e eeuw.

R.K. kerkhof

-
Reek (Gemeente Landerd)
Inleiding. R.K.KERKHOF uit de 18de en 19de eeuw. Het vijfhoekige perceel wordt begrensd door de Noordhoek, Heytmorgen en Rozenlaan. Op het ..

Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak

Monseigneur Borretstraat 12
Reek (Gemeente Landerd)
DWARSHUIS onder met pannen belegd wolfdak; zesdelige schuiframen; met pilasters en kroonlijst versierde ingang. 19e eeuw.

Verenigingslokaal Boerenbond

Noordhoek 13
Reek (Gemeente Landerd)
Schaijk Noordhoek 13 Inleiding. Voormalig VERENIGINGSLOKAAL van de BOERENBOND Schaijk met verkoopruimte van agrarische producten uit 1910...

Kaart & Routeplanner

Route naar H. Antonius Abt in Reek

Foto's (5)