Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heyacker in Breda

Woonhuis

Galderseweg 7
4836AB Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1904-1905


Beschrijving van Heyacker

Inleiding "Heyacker". DIRECTEURSWONING van de TUCHTSCHOOL, Rijksinrichting voor jongens, gelegen links van het hoofdgebouw. Ontwerp uit 1904-'05 van rijksbouwmeester Willem Cornelis Metzelaar. Omschrijving De tweelaagse dienstwoning voor de directeur, in architectuur spiegelbeeldig aan de onderwijzerswoning, heeft een rechthoekige plattegrond onder uitkragend chaletachtig dak belegd met rode geglazuurde Friese pannen. Het dak heeft op de kop gesneden halfronde houten schijnspanten steunend op consoles. Eigen voordeur aan het plein en een verbindingsgang onder plat dak naar het hoofdgebouw. De blinde achtergevel van de dienstwoningen grenst aan ommuurde luchtplaatsen. Inwendig onder andere een kamer-en-suite. Centraal in de woning een trap met schalmgat, leuning met wrong en balustrade met gedraaide balusters. De directeurswoning links van het hoofdgebouw is hoger opgetrokken dan die van de hoofdonderwijzer. Bovendien heeft de directeurswoning aan de kant van de weg een uitgebouwde serre met erboven een balkon. Het opgaande werk van het hoofdgebouw, dienstwoningen en bijgebouwen bestaat uit paarsrode machinale baksteen gemetseld in kruisverband afgewisseld door horizontale rode banden met toepassing van natuursteen voor basement, dorpels en sluitstenen. Muuropeningen met segmentbogen. Houten kozijnen met samengestelde negenruits vensters. Waardering Het complex van de tuchtschool "Heyacker" is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het gevangeniswezen in de periode kort na 1900; het is van belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de tuchtscholen. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de justitie-architectuur; het is van bijzonder belang voor het oeuvre van de rijksbouwmeester W. C. Metzelaar. Ensemblewaarden: het heeft bijzondere betekenis wegens de wijze van inrichting en voorzieningen, met name de hiƫrarchische verhouding tussen hoofdgebouw en woningen. Gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. Zeldzaamheid: het is van belang als een der weinige gaaf bewaarde voorbeelden van een dergelijke tuchtschool. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519132
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heyacker in Breda

Heyacker

Galderseweg 7
Breda
Inleiding "Heyacker". Hoofdgebouw van de TUCHTSCHOOL, Rijksinrichting voor jongens. Ontwerp uit 1904-05 van rijksbouwmeester Willem Corneli..

Heyacker

Galderseweg 7
Breda
Inleiding "Heyacker". ONDERWIJZERSWONING van de TUCHTSCHOOL, Rijksinrichting voor jongens, gelegen rechts van het hoofdgebouw. Ontwerp uit..

Boerderij van het brabantse langgeveltype

Reeptiend 50
Breda
Boerderij van het Brabantse langgeveltype. Mooi complex met schuur van het Vlaamse type, die aan de langszijde nog met leem bestreken vlecht..

Kasteel

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Bouvigne). Het omgrachte, op rechthoekige grondslag opgetrokken huis is in verschillende fasen tot stand gekomen..

Historische park- en tuinaanleg

Bouvignelaan 7
Breda
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De gaaf bewaarde 17de-eeuwse structuur van de buitenplaats wordt bepaald door de omgrachting..

Kaart & Routeplanner