Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gesticht Pius, eenbeukige kapel, gebouwd omstreeks 1900 in Breda

Kerkelijk Gebouw

Ginnekenweg 335
4835ND Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Gesticht Pius, eenbeukige kapel, gebouwd omstreeks 1900

Inleiding Aan de oostelijke zijde van het voormalige gesticht Pius staat de bijbehorende eenbeukige KAPEL, gebouwd omstreeks 1900. De kapel staat aan twee zijden geheel vrij; aan de zuidelijke zijde grenst zij aan de binnenplaats van het gesticht; aan de noordelijke zijde aan het voorplein van de R.K. kerk van Ginneken, terwijl tegen de oostelijke zijde een lagere aanbouw met poort staat. Omschrijving De eenbeukige kapel heeft een eenvoudige, rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak, belegd met kruispannen. De gevels zijn gemetseld in baksteen en vrijwel niet geornamenteerd. In de noordelijke gevel van het schip zijn rondboogvormige vensters aangebracht, voorzien van glas-in-lood vulling. Aan de linkerzijde van deze gevel is een opgeklampte toegangsdeur, gevat in een halfsteens uitspringende omlijsting met puntgevel. Onder de rondboogvormige vensters bevindt zich een tweetal tripletten. Inwendig bevindt zich een tribune. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de kloosterstichtingen in de tweede helft van de negentiende eeuw; het heeft typologische betekenis als voorbeeld van een klein herenhuisachtig congregatieklooster; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens de bijzondere mengeling van Neo-Classicistische en Neo-Barokke motieven; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering nabij de kerk, verbonden met de ontwikkeling van het dorp; zeldzaamheid: het object is van belang als zeldzaam en laat voorbeeld van het gebruik van neobarokke motieven aan een kloostergebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519129
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gesticht Pius, eenbeukige kapel, gebouwd omstreeks 1900 in Breda

Gesticht Pius, hoofdgebouw uit 1871,met een mengeling van Neo-Barokke en Neo-Classicistische stijlvormen

Ginnekenweg 335
Breda
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Ginnekenweg staat, in de rooilijn van de bebouwing van de straatwand, maar aan de noordelijke zijd..

Sint Laurentius

Ginnekenweg 333
Breda
St.Laurentius. 1901-1902, door Jos.Cuypers en Jan Stuyt. Driebeukige kruisbasiliek in neogotische trant, met ten dele vijfbeukig schip, koor..

Heilig Hartbeeld

Ginnekenweg 333
Breda
Inleiding Het voorplein van de reeds beschermde R.K. Laurentiuskerk van Ginneken, monumentnummer 10146, wordt aan de westelijke zijde begre..

Woonhuis annex cafe met bovenwoning

Ginnekenweg 334
Breda
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Ginnekenweg staat het WOONHUIS annex CAFE met BOVENWONING, gebouwd in 1902-'03 naar een ontwerp va..

Herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, met dwars zadeldak en lijstgevel, ingang met versierd bovenlicht, hoofdgestel met guirlande en voluutvo ..

Ginnekenmarkt 9
Breda
Herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, met dwars zadeldak en lijstgevel, ingang met versierd bovenlicht, hoofdgestel met guirlande e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gesticht Pius, eenbeukige kapel, gebouwd omstreeks 1900 in Breda

Foto's (2)