Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gesticht Pius, hoofdgebouw uit 1871,met een mengeling van Neo-Barokke en Neo-Classicistische stijlvormen in Breda

Gebouw

Ginnekenweg 335
4835ND Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1871


Beschrijving van Gesticht Pius, hoofdgebouw uit 1871,met een mengeling van Neo-Barokke en Neo-Classicistische stijlvormen

Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Ginnekenweg staat, in de rooilijn van de bebouwing van de straatwand, maar aan de noordelijke zijde grenzend aan het voorplein van de R.K. kerk, het voormalige GESTICHT Pius, bestaande uit een hoofdgebouw uit 1871,met een mengeling van Neo-Barokke en Neo-Classicistische stijlvormen. Het pand heeft in de loop der tijden voor wat het exterieur betreft nauwelijks veranderingen ondergaan. Omschrijving Het blokvormige pand heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een schilddak met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van spaarvelden, een hardstenen plint en dito dorpels en dorpellijsten. De straatgevel telt zeven vensterassen, wordt afgesloten door een geprofileerde houten kroonlijst met gestuct fries en heeft een in plattegrond getrapte opzet, doordat de middelste vensteras van de drie vensterassen brede middenrisaliet een halve steen extra uitspringt. Deze centrale vensteras wordt bovendien bekroond door een getrapt opgebouwde topgevel met consoles en rondlicht. Eronder is op de eerste etage een beeldnis met een gepolychromeerd beeld van de H. Franciscus aangebracht, dat, evenals de twee flankerende, rondboogvormig omlijste zesruits openslaande vensters, gestuct omlijst is. Op de begane grond van de risaliet is in de buitenste vensterassen elk een paneeldeur met halfrond bovenlicht aangebracht, net zoals het zich daartussen bevindende achtruits venster eveneens rondboogvormig omlijst met stucwerk. De buitenste vier vensterassen hebben op de begane grond en verdieping alle een achtruits, resp. zesruits licht getoogd schuifvenster. De noordelijke zijgevel is vrijwel geheel blind, op een zesruits schuifvenster op de etage in de middelste van de drie rondboogvormig beƫindigde blindnissen na. De nissen zijn in de kop voorzien van een bakstenen vorktracering. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de kloosterstichtingen in de tweede helft van de negentiende eeuw; het heeft typologische betekenis als voorbeeld van een klein herenhuisachtig congregatieklooster; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens de bijzondere mengeling van Neo-Classicistische en Neo-Barokke motieven; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering nabij de kerk, verbonden met de ontwikkeling van het dorp; zeldzaamheid: het object is van belang als zeldzaam en laat voorbeeld van het gebruik van neobarokke motieven aan een kloostergebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519128
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gesticht Pius, hoofdgebouw uit 1871,met een mengeling van Neo-Barokke en Neo-Classicistische stijlvormen in Breda

Gesticht Pius, eenbeukige kapel, gebouwd omstreeks 1900

Ginnekenweg 335
Breda
Inleiding Aan de oostelijke zijde van het voormalige gesticht Pius staat de bijbehorende eenbeukige KAPEL, gebouwd omstreeks 1900. De kapel..

Sint Laurentius

Ginnekenweg 333
Breda
St.Laurentius. 1901-1902, door Jos.Cuypers en Jan Stuyt. Driebeukige kruisbasiliek in neogotische trant, met ten dele vijfbeukig schip, koor..

Heilig Hartbeeld

Ginnekenweg 333
Breda
Inleiding Het voorplein van de reeds beschermde R.K. Laurentiuskerk van Ginneken, monumentnummer 10146, wordt aan de westelijke zijde begre..

Woonhuis annex cafe met bovenwoning

Ginnekenweg 334
Breda
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Ginnekenweg staat het WOONHUIS annex CAFE met BOVENWONING, gebouwd in 1902-'03 naar een ontwerp va..

Herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, met dwars zadeldak en lijstgevel, ingang met versierd bovenlicht, hoofdgestel met guirlande en voluutvo ..

Ginnekenmarkt 9
Breda
Herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, met dwars zadeldak en lijstgevel, ingang met versierd bovenlicht, hoofdgestel met guirlande e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gesticht Pius, hoofdgebouw uit 1871,met een mengeling van Neo-Barokke en Neo-Classicistische stijlvormen in Breda

Foto's (3)