Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein IJpelaar: boerderij in Bavel

Boerderij

Seminarieweg 30
4854PB Bavel (gemeente Breda)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Klein IJpelaar: boerderij

Inleiding BOERDERIJ van het langgeveltype "Klein IJpelaar" uit 1886. Omschrijving De boerderij behoort tot het zogenaamde langgeveltype met dwarsdeel, met rechts het woongedeelte en links het bedrijfsgedeelte, beide onder een zadeldak gedekt met grijze kruispannen. Het opgaande werk bestaat uit rood/paarse machinale baksteen gemetseld in kruisverband. Muuropeningen met hanekammen. Het woongedeelte heeft een symmetrische vijf travee├źn brede voorgevel met een risalerende monumentale ingangspartij geflankeerd door twee T-schuifvensters met luiken met een hardstenen plint en kroonlijst met fries. De ingangspartij zelf heeft een eigen kroonlijst op consoles. Paneelvoordeur met gietijzeren rooster. Voor het woongedeelte een frontale stoep met plavuizen. Het bedrijfsgedeelte heeft gietijzeren stalramen en in de voorgevel dubbele stal- en deeldeuren onder een ellipsboog en in de achtergevel een dubbele staldeur naast een voerdeur. In zijgevel hooiluik op de verdieping. De indeling van de boerderij is nauwelijks gewijzigd. Aanwezig zijn waardevolle interieuronderdelen onder andere een geprofileerde stucplafond met engeltjes in de rechter voorkamer, tegelwerk gang, lambrizering en marmeren schoorsteenmantels. Waardering De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de ontwikkeling van de landbouw in Midden-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een waardevol geheel. Het is een in- en uitwendig gaaf en compleet voorbeeld van dit type boerderij in de landelijke omgeving van de IJpelaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519125
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein IJpelaar: boerderij in Bavel

Klein IJpelaar: bakhuis

Seminarieweg 30
Bavel (Gemeente Breda)
Inleiding BAKHUIS behorende tot het boerderijcomplex "Klein IJpelaar" uit 1886. Omschrijving Het bakhuis met de uitgebouwde oven heeft ..

Klein IJpelaar: poort

Seminarieweg 30
Bavel (Gemeente Breda)
Inleiding POORT behorende bij het boerderijcomplex "Klein IJpelaar" uit 1886. Omschrijving Dubbele smeedijzeren toegangspoort met gietij..

Klein IJpelaar: Vlaamse schuur

Seminarieweg 30
Bavel (Gemeente Breda)
Inleiding Vlaamse SCHUUR behorende tot het boerderijcomplex "Klein IJpelaar" uit 1886. Omschrijving De rechthoekige houten Vlaamse schuur..

Laarhovense Hoeve

Seminarieweg 28
Bavel (Gemeente Breda)
Boerderij van het Kempische langgeveltype, met twee schuren en een bakhuis. Jaartalstenen 1710.

Boerderij van het Kempische langgeveltype, met bakhuis en schuur

Seminarieweg 27
Bavel (Gemeente Breda)
Boerderij van het Kempische langgeveltype, met bakhuis en schuur. Op het woonhuis een dakruiter met klok.

Kaart & Routeplanner