Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij uit 1928, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl in Bavel

Boerderij

Lijndonkseweg 12
4854NK Bavel (gemeente Breda)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van Boerderij uit 1928, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding BOERDERIJ uit 1928, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Omschrijving De boerderij heeft een L-vormige plattegrond. Mansardedak aan de voorkant gedekt met Tuile du Nord-pannen opzij en aan de achterkant muldenpannen. Het opgaande werk bestaat uit rose/rood/paars machinale baksteen (Belgisch formaat) gemetseld in kruisverband. De voorgevel van het woongedeelte is van een rode strengperssteen, voorzien van geel siermetselwerk in fries met een granito plint, lateien en lekdorpels. Het woongedeelte aan de oostkant van de boerderij is vijf travee├źn breed en symmetrisch van opzet met de voordeur in het midden, geflankeerd door twee schuifvensters met T-vormige indeling. Boven de voordeur een gemetselde dakkapel. De vensters hebben in de bovenlichten glas-in-lood van gekleurd gehamerd glas. De kozijnen zijn voorzien van houten rolluiken, waarvan de kast zich op zolder bevindt. Het bedrijfsgedeelte aan de westkant van de boerderij bevat twee voerdeuren met daartussen twee stalramen en hooiluik op de verdieping. Geheel westelijk de staldeuren. De muuropeningen hier zijn respectievelijk voorzien van een segment- en een ellipsboog. Het interieur van het woonhuis heeft een opkamer en kelder met daarin een spekkuip en twee aardappelnissen. In de woonkamer een zwart marmeren schoorsteenmantel. In achterkamer, die oorspronkelijk de keuken was, een tegelvloer met rand in de kleuren: wit, bruin/rood, geel en zwart en een brede boerenschouw met daarin witte dubbelgebakken tegels. In de gang een imitatie marmeren lambrizering. Waardering De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de ontwikkeling van de landbouw in Midden-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een waardevol complex. Het geheel is ook inwendig gaaf bewaard gebleven en is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519122
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij uit 1928, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl in Bavel

Schuur, deel uitmakend van een boerderijcomplex

Lijndonkseweg 12
Bavel (Gemeente Breda)
Inleiding SCHUUR, deel uitmakend van een boerderijcomplex uit 1928. Omschrijving De schuur heeft een rechthoekige plattegrond met vier g..

Put behorende tot een boerderijcomplex

Lijndonkseweg 12
Bavel (Gemeente Breda)
Inleiding PUT behorende tot een boerderijcomplex uit 1928. Omschrijving Op het erf van de boerderij bevindt zich een ronde waterput van ..

Boerderij van het Kempische langgeveltype

Tiendweg 1
Bavel (Gemeente Breda)
Boerderij van het Kempische langgeveltype.

Boerderij van het Kempische langgeveltype

Bolbergseweg 14
Bavel (Gemeente Breda)
Boerderij van het Kempische langgeveltype.

Boerderij van het Kempische langgeveltype

Bolbergseweg 7
Bavel (Gemeente Breda)
Boerderij van het Kempische langgeveltype.

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij uit 1928, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl in Bavel