Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie van de Sint-Laurentiuskerk in Ulvenhout

Kerkelijk Gebouw

Dorpstraat 40
4851CM Ulvenhout (gemeente Breda)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Pastorie van de Sint-Laurentiuskerk

Inleiding PASTORIE behorende bij de R.K. Sint Laurentiuskerk uit 1903, ontworpen door C.F. van Hoof. Omschrijving De pastorie heeft een vierkante plattegrond en twee bouwlagen onder een met leien gedekt samengesteld schilddak met plat. De voorgevel is asymmetrisch van opzet met links van de ingangspartij over beide bouwlagen een erker bekroond door een topgevel en rechts boven de twee raamtraveeën in het dak eveneens een topgevel. Het opgaande muurwerk bestaat uit paarsrode handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband afgewisseld met gele bakstenen speklagen ter hoogte van de boven- en onderkanten van de vensters en tussen de bouwlagen met toepassing van profielstenen rond de muuropeningen. Op de verdieping getoogde T-vensters met gedrukte spitsboog en op de begane grond rechte vensters met houten rolluiken en segmentvormige ontlastingsboog. In de cementen boogtrommels sierwerk. Ingangsportiek met frontale stoep en dubbele voordeur en bovenlicht met drielingvenster. Het dak heeft een bekroning van pirons. Op zolder in het dak aan de zuidkant van het huis een hijsdeur. In elk dakschild een kapel met torenbekroning. Tussen pastorie en kerk aan de Dorpstraat een verbindingsgang waarin aan de kant van de straat een Renaissancistisch natuurstenen reeds beschermd poortje, een restant van slot Grimhuysen, is opgenomen. Het interieur van de pastorie is grotendeels authentiek. Onder andere kunnen genoemd worden een houten trap met twee bordessen, kuipstukken, leuningwrongs, gedraaide trappaal en balusters. Kamer-en-suite met schuifdeuren en neo-gotische ingebouwde boekenkast. Deurkozijnen met deurstukken in hal en gangen en zespaneelsdeuren. Fraaie stucwerkplafonds met lijstwerk en plafonnières. Voor de pastorie aan de straat een erfafscheiding bestaande uit een smeedijzeren hekwerk op kleine gemetselde rug. Tussen kerkhof en pastorie vormt een gedeelte van de lange muur van de oude schuurkerk de erfscheiding. Waardering De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als toonbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme, met name de opeenvolging van schuurkerken en neokerken, die hier tastbaar is vanwege de incorporatie van oudere onderdelen in het huidige complex. Tevens is het gebouw architectuurhistorisch waardevol als vertegenwoordiger van het werk van de in Noord-Brabant actieve architect C.F. van Hoof (Tilburg). Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de stedenbouwkundige structuur van de dorpskom. Het is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven. literatuur: Lepper, Dr. J.L.M., Drie eeuwen kerk in Ulvenhout, 1648-1976. Ulvenhout 1979 (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519117
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie van de Sint-Laurentiuskerk in Ulvenhout

Natuurstenen hekpalen met renaissance-ornament

Dorpstraat 40
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Natuurstenen hekpalen met renaissance-ornament, terzijde van de R. K. Kerk. Zandstenen poortje voor de ingang der pastorie, met renaissance-..

Kerk in neo-gotische stijl met toren en dakruiter

Dorpstraat 42
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Inleiding KERK in Neo-Gotische stijl met toren en dakruiter uit 1903 van architect C.F. van Hoof uit Tilburg. Omschrijving De kruiskerk ..

Dwarshuis met empire boogramen

Dorpstraat 49
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Dwarshuis met Empire boogramen.

Woonhuis gebouwd voor maria wagemakers

Dorpstraat 52
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Inleiding WOONHUIS uit 1875 gebouwd voor Maria Wagemakers. Het huis ligt vrij op het perceel met de voorgevel aan de Dorpstraat en toont el..

Schoenmakershuis

Dorpstraat 54
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Inleiding SCHOENMAKERSHUIS uit 1879 gebouwd voor Johannes van Dun. Het huis ligt vrij op het perceel met de voorgevel aan de Dorpstraat en..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)