Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Franciscus Xaverius in Teteringen

Graf Begraafplaats

Oosterhoutseweg 114
4847DE Teteringen (gemeente Breda)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van St. Franciscus Xaverius

Inleiding De BEGRAAFPLAATS van het voormalige Missiehuis St. Franciscus Xaverius is in 1927 in gebruik genomen en ligt ten noord-oosten van de kapel, aan het eind van een lange beukenlaan. Het kruisbeeld dateert ook uit die tijd, de kruiswegstaties aan de buitenrand zijn van recente datum en vallen buiten de Rijksbescherming. Omschrijving Het rechthoekige terrein wordt doorsneden door een middenpad, dat leidt naar een Calvarieberg met houten kruis en Corpus uit ca. 1930. Langs het pad bevinden zich rijen van telkens vier kruisen. De kruisen zijn van gietijzer en hebben een eenvoudige, Neo- gotische vorm. Het oudste dateert uit 1927, hieronder rust broeder Christophorus Knaub, in leven kok van het missiehuis. Waardering De begraafplaats is van algemeen belang. Zij maakt deel uit van een complex van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kloosters en missiehuizen door congregaties ten behoeve van de opleiding van hun leden. Het geheel heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang der onderdelen en de inbedding in een landschappelijke omgeving met onder meer bomenlanen. Het is in hoofdlijnen gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519114
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Franciscus Xaverius in Teteringen

Heilig Hartbeeld

Oosterhoutseweg 114
Teteringen (Gemeente Breda)
Inleiding Het Heilig Hartbeeld ligt ten noorden van de kapel van het voormalige Missiehuis St. Franciscus Xaverius, aan het eind van een la..

St. Franciscus Xaverius

Oosterhoutseweg 114
Teteringen (Gemeente Breda)
Inleiding Het MISSIEHUIS ST. FRANCISCUS XAVERIUS van de Duitse congregatie Societas Verbi Divini werd in 1916-'17 gebouwd als een rechthoek..

Villa Oosterheide

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. De VILLA OOSTERHEIDE is gebouwd in 1909 naar plannen van architect J. Oomen Pz. in Um 1800-stijl in opdracht van de Belg Karel J..

Complex Oosterheide

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. VEESTAL, voor varkens, paarden, runderen en hooiopslag gebouwd rond 1915 ten behoeve van de voormalige pachtboerderij. Bij een v..

Villa Oosterheide

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. De voormalige TUINMANSWONING is gebouwd in 1915 in opdracht van de Belg Delcourt en behoort tesamen met de twee schuren op het e..

Kaart & Routeplanner