Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis in eclectische stijl in Breda

Woonhuis

Seeligsingel 12
4811CN Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880-1881


Beschrijving van Dubbel woonhuis in eclectische stijl

Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Seeligsingel staat op no. 12-13 een dubbel WOONHUIS in eclectische stijl, daterend uit de jaren 1880-'81. Het herenhuis werd gebouwd naar een ontwerp van A. van Loon Boschart. Het pand staat in een gesloten gevelwand met laat negentiende-eeuwse herenhuizen. De vensters van Seeligsingel 13 hebben een gedeeltelijk gemoderniseerde indeling. Omschrijving Het pand heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen. Het wordt gedekt door een schilddak, voorzien van oud-Hollandse pannen. Tegen het dakschild aan de straatzijde staat een houten dakkapel, voorzien van een zinken schilddak. Deze dakkapel, die is uitgevoerd met een loggia, bekroont de middenrisaliet. De gevels zijn gemetseld in baksteen. De straatgevel is voorzien van een hardstenen plint en dorpellijsten, alsmede een gestucte cordonlijst en dito geboorte- en sluitstenen. De gevel wordt afgesloten door een forse kroonlijst met gepleisterd fries, voorzien van spaarvelden. De straatgevel telt negen vensterassen, waarvan de middelste, alsmede de derde en de zevende vensteras zijn uitgevoerd als halfsteens risalieten. Op de hoeken wordt de gevel van de belendende panden gescheiden door geblokte lisenen. In beide buitenste vensterassen met risalieten bevindt zich een paneelvoordeur, bereikbaar via twee hardstenen treden en voorzien van een bovenlicht met glas-in-lood vulling. Boven beide voordeuren is een balkon op kunststenen consoles aangebracht, elk voorzien van een smeedijzeren balkonhek en bereikbaar via een vleugelpaneeldeur met bovenlicht. Alle vensters in de straatgevel zijn T-schuifvensters. De indeling van de vensters is op no. 13 deels vereenvoudigd. In de middelste vensteras is op de begane grond een deur naar de achtergelegen gang. De risaliet met Ionische kapitelen wordt bekroond door een loggia in de vorm van een dakkapel, voorzien van een balustrade en pediment. No. 13 heeft een houten serre aan de achterzijde. Het interieur heeft nog grotendeels de oorspronkelijke indeling bewaard en is voorzien van stucplafonds, binnenluiken en paneeldeuren . Waardering Het dubbele woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het heeft belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het materiaalgebruik en de detaillering; het is van belang als typerend voorbeeld van de vormgeving van het Bredase woonhuis in de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering in een gave straatwand en is verbonden met de ontmanteling en de uitleg van Breda. Gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519063
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis in eclectische stijl in Breda

woonhuis

Seeligsingel 6
Breda
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Seeligsingel staat het WOONHUIS in Eclectische stijl, thans in gebruik als kantoor en daterende ui..

Woonhuis in eclectische stijl

Seeligsingel 5
Breda
Inleiding Het WOONHUIS in Eclectische stijl werd in 1877-'78 als een van de eerste panden langs de in 1877 gegraven Singelgracht gebouwd. H..

Dubbel woonhuishuis in eclectische stijl staande op nummer 3 en 4

Seeligsingel 3
Breda
Inleiding Het voormalige dubbel WOONHUIS in Eclectische stijl, staande op nummer 3 en 4, werd, als eerste pand aan de in 1877 aangelegde Si..

woonhuis

Mauritsstraat 11
Breda
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Mauritsstraat staan opgenomen in een rij voornamelijk laat negentiende-eeuwse huizen, de drie HERE..

Plaquette uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Hendrik Gerard Seelig (1785-1864)

Seeligsingel 1
Breda
Inleiding PLAQUETTE uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Hendrik Gerard Seelig (1785-1864). De plaquette, een ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis in eclectische stijl in Breda

Foto's (1)