Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Breda

Tuin Park Landgoed

Ginnekenweg 333
4835ND Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding Het voorplein van de reeds beschermde R.K. Laurentiuskerk van Ginneken, monumentnummer 10146, wordt aan de westelijke zijde begrensd door een HEKWERK met PLANTSOEN, waarin geplaatst een HEILIG HARTBEELD. Het object is tot stand gekomen naar een ontwerp in 1926. Het beeld is van de hand van Auguste Falise en werd gegoten te Brussel. Omschrijving Het kerkplein wordt aan de westelijke zijde van de openbare weg gescheiden door een smeedijzeren hekwerk, geplaatst op een bakstenen sokkel, voorzien van een hardstenen afdeklijst. Aan de zuidelijke en noordelijke zijde is het hek voorzien van een vleugelpoort, waardoor het kerkplein betreden kan worden. Deze poorten worden geflankeerd door bakstenen pijlers. Direct aan het hekwerk grenst, aan de oostelijke zijde, een plantsoen, omgeven door een natuurstenen rand, waarin centraal een marmeren achtzijdige sokkel staat, eenmaal versneden, op een bordes, bereikbaar via drie treden. Het bordes wordt door vier, haaks op de sokkel aangebrachte marmeren plantenbakken in kwarten verdeeld. Tegen de oostelijke zijde van de opstand is een glazen gedenkplaat aangebracht, waarop in gouden letters tegen een fel rood fond de tekst: "Opgericht / door den Zeer Eerw. Heer / Pastoor A.H. v. Dijk / overl. 11 April 1926 / onthuld / door den Zeer Eerw. Heer / Pastoor G.J.K. v. Wees / Ginneken 25 / Juli / 1926." Kleine delen van de plaquette ontbreken. Op de sokkel staat een bronzen Heilig Hart beeld met nimbus, blijkens de signatuur vervaardigd door "Aug. Falise, 1926". In het beeld tevens de inscriptie: "Fon.rie Nat.le Des Bronzes / J. Petermann / St.Gilles-Bruxelles". Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de Heilig Hartdevotie in het interbellum; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik; het is van belang vanwege de plaats in het werk van A. Falise; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis vanwege de relatie met de reeds eerder beschermde kerk van J.Th.J. Cuypers; het is van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519055
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Christus Heilig Hart August Falise Ginnekenweg Breda.JPG
Kunstenaar August Falise
Jaar 1926
Materiaal Brons
Locatie Ginnekenweg, Ginneken, Breda
Monumentnummer 519055
Portaal:  Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in Ginneken, nu een wijk van Nederlandse stad Breda.

Achtergrond

Het Heilig Hartbeeld van beeldhouwer August Falise werd in 1926 geplaatst op het voorplein van de Sint-Laurentiuskerk. Een gedenkplaat bij het beeld vermeldt de tekst

Aanhalingsteken openen

Opgericht door den Zeer Eerw. Heer Pastoor A.H. v. Dijk - overl. 11 April 1926 - onthuld door den Zeer Eerw. Heer Pastoor G.J.K. v. Wees - Ginneken 25 Juli 1926

Aanhalingsteken sluiten

Beschrijving

Een bronzen Christusfiguur met gespreide armen met op zijn borst zichtbaar het Heilig Hart en achter zijn hoofd een kruisnimbus. Het beeld staat op een marmeren, achtzijdige sokkel, waarop een aantal wapenschilden is aangebracht.

Rijksmonument

Het beeldhouwwerk is erkend als rijksmonument, onder meer "als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de Heilig Hart-devotie in het interbellum" en "vanwege de relatie met de reeds eerder beschermde kerk van J.Th.J. Cuypers"[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Breda

Sint Laurentius

Ginnekenweg 333
Breda
St.Laurentius. 1901-1902, door Jos.Cuypers en Jan Stuyt. Driebeukige kruisbasiliek in neogotische trant, met ten dele vijfbeukig schip, koor..

Gesticht Pius, hoofdgebouw uit 1871,met een mengeling van Neo-Barokke en Neo-Classicistische stijlvormen

Ginnekenweg 335
Breda
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Ginnekenweg staat, in de rooilijn van de bebouwing van de straatwand, maar aan de noordelijke zijd..

Gesticht Pius, eenbeukige kapel, gebouwd omstreeks 1900

Ginnekenweg 335
Breda
Inleiding Aan de oostelijke zijde van het voormalige gesticht Pius staat de bijbehorende eenbeukige KAPEL, gebouwd omstreeks 1900. De kapel..

Woonhuis annex cafe met bovenwoning

Ginnekenweg 334
Breda
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Ginnekenweg staat het WOONHUIS annex CAFE met BOVENWONING, gebouwd in 1902-'03 naar een ontwerp va..

Herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, met dwars zadeldak en lijstgevel, ingang met versierd bovenlicht, hoofdgestel met guirlande en voluutvo ..

Ginnekenmarkt 9
Breda
Herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, met dwars zadeldak en lijstgevel, ingang met versierd bovenlicht, hoofdgestel met guirlande e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)