Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Plaquette uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Isaac Paul Delprat (1793-1880) in Breda

Overig

Delpratsingel 1
4811AM Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Plaquette uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Isaac Paul Delprat (1793-1880)

Inleiding PLAQUETTE uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Isaac Paul Delprat (1793-1880). De plaquette, een eerbetoon van de kadetten en officieren van de Koninklijke Militaire Akademie van Breda, is aangebracht op de voorgevel van dit huis. Delprat geeft vanaf 1814 lessen krijgskunde bij de Artillerie- en Genieschool te Delft, waar aanvankelijk de opleiding plaats vond voor Artillerie- en Genieofficieren. Later ook de opleiding voor Infanterie-, Cavalerie- en Marineofficieren. Hier leert hij zijn latere vriend H.G. Seelig kennen. Na verplaatsing van de school in 1828 naar Breda wordt Seelig de Eerste Commandant (Gouveneur) van de Akademie in Breda en Delprat volgt hem op. Op dezelfde dag, dat deze plaquette werd onthuld, is een tweede identieke plaquette onthuld aan de Seeligsingel 1 met hierop het borstbeeld van generaal-majoor Hendrik Gerard Seelig (1785-1864). Omschrijving De plaquette in reliëf is vervaardigd uit kalksteen. Het medaillon op de plaquette met het portret van I.P. Delprat is bekroond door een palmet geflankeerd door een acanthusblad. Een cartouche onder de plaquette bevat het volgende opschrift: I.P. Delprat. Huldeblyk van Vereerders en Oud-Leerlingen. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is een herinnering aan de belangrijke rol die het leger en in het bijzonder de Koninklijke Militaire Academie in de geschiedenis van Breda en Nederland hebben gespeeld. Het is van belang voor de geschiedenis van de beeldhouwkunst als zeldzaam voorbeeld van een portretreliëf in het straatbeeld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519052
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Plaquette uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Isaac Paul Delprat (1793-1880) in Breda

Herenhuis, gebouwd omstreeks 1880 in een eclectische stijl

Willemstraat 8
Breda
Inleiding HERENHUIS, gebouwd omstreeks 1880 in een eclectische stijl. Omschrijving Het huis telt drie bouwlagen waarbij de begane grond ..

Leerlooierij

Delpratsingel 8
Breda
Inleiding Op de hoek van Delpratsingel en Meerten Verhoffstraat gesitueerde voormalige LEERLOOIERIJ, daterende uit 1875 en gebouwd in Ambac..

Hekwerk als erfafscheiding aan de straat

Meerten Verhoffstraat 5
Breda
Inleiding HEKWERK als erfafscheiding aan de straat. Omschrijving De erfafscheiding bestaat uit acht gemetselde pijlers met ertussen smee..

Woonhuis in chaletstijl

Meerten Verhoffstraat 5
Breda
Inleiding WOONHUIS in Chaletstijl. Het huis is gebouwd voor de Duitse venduhouder C.J. Johlmann in 1880. Drie uitbreidingen vonden plaats r..

Baroniemonument

Valkenberg
Breda
Inleiding In het Valkenberg staat een MONUMENT, gebouwd naar een ontwerp van P.J.H. Cuypers in 1904. Op aandringen van Victor de Stuers (18..

Kaart & Routeplanner

Route naar Plaquette uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Isaac Paul Delprat (1793-1880) in Breda