Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok van acht woningen, daterende uit 1892 in Breda

Woonhuis

Chassésingel 33
4811HD Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1892


Beschrijving van Blok van acht woningen, daterende uit 1892

Inleiding Aan de noordelijke zijde van de Chassésingel, op de hoek met de Vierwindenstraat, staat een blokje van acht WOONHUIZEN, daterende uit 1892. De woonhuizen zijn aan de zijde van de Chassésingel in de loop van de jaren twintig en vijftig voorzien van verschillend vormgegeven dakkapellen. Tevens is de indeling van de vensters vereenvoudigd, en zijn de meeste paneeldeuren vervangen door moderne deuren. Omschrijving Het blok woonhuizen aan de Chassésingel heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak (afgewolfd aan de zijde van de Keizerstraat) met oud Hollandse pannen en (voor een klein deel) verbeterde Hollandse pannen. Op de nok van het dak zijn op onregelmatige basis schoorstenen geplaatst. De dakkapel van no. 37 dateert uit omstreeks 1915 en is de oudste. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, voorzien van een eenvoudige gecementeerde plint, en worden afgesloten middels een geprofileerde gootlijst met gestuct fries. Op de hoek van de singel met de Vierwindenstraat is boven de afgeschuinde hoekgevel een pediment aangebracht, waarin een baksteen-mozaiek. Elk woonhuis is voorzien van twee schuifvensters en een voordeur, met een hardstenen dorpel. No. 37 en 38 zijn nog voorzien van de oorspronkelijke paneeldeur. De no.'s 35, 36 en 40 hebben het oorspronkelijke glas-in-lood in de bovenvensters van de schuiframen. Het hoekpand telt drie vensterassen, een afgeschuinde hoekgevel, en, aan de zijde van de Vierwindenstraat, twee schuifvensters, waartussen een klein rondvenster. De achtergevel van het blok is witgepleisterd. Tegen de gevel is bij enkele huizen een eenlaagse aanbouw geplaatst, aan de bovenzijde voorzien van een balkon. In de achtergevel zijn de deuren voorzien van een hoog bovenlicht. De indeling van de vensters is nagenoeg geheel gemoderniseerd. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de stad en de typologische ontwikkeling van de kleine rijtjeswoning voor arbeiders; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van betekenis voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek als voorbeeld van de vereenvoudigde toepassing van aan herenhuizen ontleende bouwvormen aan rijtjeswoningen; het object heeft zeldzaamheidswaarde aangezien voorbeelden van eenvoudige rijtjeswoningen in de Brabantse steden langzamerhand door sloop en renovatie amper nog in herkenbare vorm voorkomen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519051
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok van acht woningen, daterende uit 1892 in Breda

Grand Theater

Van Coothplein 17b
Breda
Inleiding BIOSCOOP/THEATER uit 1919 in Expressionistische stijl met Art Déco interieur onderdelen. In de volksmond "Het Grand Theatre" gen..

Woonhuis met Neo-Renaissance elementen

Wilhelminasingel 3
Breda
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Wilhelminasingel staat het vrijstaande HERENHUIS Wilhelminasingel 3, een blokvormig pand uit omstr..

Passage Zuidpoort

Nieuwe Ginnekenstraat 15
Breda
Inleiding Tussen de oostelijke zijde van de Nieuwe Ginnekenstraat en de Dr. van Mierlostraat is de WINKELPASSAGE met 32 BOVENWONINGEN, gena..

Sunny Cottage

Wilhelminapark 1
Breda
Inleiding Aan de westelijke zijde van het Wilhelminapark staat een WOONHUIS met TUINHEK, gebouwd in 1937-'38 naar een ontwerp van F.A. Esch..

Chassékazerne

Parade 12
Breda
Inleiding Het ADMINISTRATIEGEBOUW (1) (Gebouw H) van de Chassékazerne ligt parallel aan de Keizerstraat, met de voorgevel aan de zijde van..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)