Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis gebouwd voor de arbeider woutherus de jong in Bavel

Woonhuis

Kloosterstraat 57
4854CL Bavel (gemeente Breda)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Woonhuis gebouwd voor de arbeider woutherus de jong

Inleiding Woonhuis uit 1876 gebouwd voor de arbeider Woutherus de Jong. Het huis staat met de voor- of noordgevel aan de Bolbergseweg op de hoek van de driesprong met Kloosterstraat en Gilzerweg in het oorspronkelijke gehucht Bolberg. Verbouwingen vonden plaats in 1951 en 1958. De eenvoudige aanbouw uit 1954 aan de achterkant van het huis behoort niet tot het monument. Omschrijving Het eenlaagse huis heeft een rieten zadeldak met schildeinde en aan de oostkant een topgevel met vlechtwerk. Het opgaande werk bestaat uit rode handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband met een cementen plint. Vier traveeën breede voorgevel waarin drie twintigruits- en in de zijgevel één vijftienruits schuifvenster met luiken. Op het huis een sporenkap van rondhout, een gedeelte van de kap is onbeschoten. Schuur onder zadeldak gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Erf met liguster- en elzenhaag, walnoot, oude appel-, peren- en kersenboom. Waardering Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als representant van de sociaal-historische ontwikkeling en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de landarbeiderswoning. Het is gaaf bewaard gebleven en als vertegenwoordiger van het type langzamerhand zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519049
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis gebouwd voor de arbeider woutherus de jong in Bavel

Wit Gele Kruisgebouw Bethanie

Jack van Gilsplein 1
Bavel (Gemeente Breda)
Inleiding KLOOSTER/KLEUTERSCHOOL annex "WIT-GELE-KRUISGEBOUW" Bethanië" van de Zusters Franciscanessen, gebouwd in 1922 in Expressionistis..

H. Maria Hemelvaartkerk

Brigidastraat 1
Bavel (Gemeente Breda)
O. L. Vrouw ten Hemelopneming, 1885-1887, J. J. van Langelaar. Neogotische kruisbasiliek met westtoren, geinspireerd op de rijpe Franse goti..

R. K. Pastorie. Klassicistisch huis, waarvan het middenrisaliet door halfronde Dorische zuilen geleed

Kerkstraat 8
Bavel (Gemeente Breda)
R. K. Pastorie. Klassicistisch huis, waarvan het middenrisaliet door halfronde Dorische zuilen geleed. Omstreeks 1840, vermoedelijk door P. ..

Kapel

Kerkstraat 1
Breda
Inleiding KERKHOFKAPEL annex BAARHUISJE en HEKWERK uit 1898 in Neo-Gotische stijl, beho..

Boerderij van het Kempische langgeveltype

Bolbergseweg 7
Bavel (Gemeente Breda)
Boerderij van het Kempische langgeveltype.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis gebouwd voor de arbeider woutherus de jong in Bavel