Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapel in Breda

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 1
4811JP Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Kapel

Inleiding KERKHOFKAPEL annex BAARHUISJE en HEKWERK uit 1898 in Neo-Gotische stijl, behorende bij de reeds eerder beschermde R.K. H. Maria-Hemelvaartkerk (monumentnummer 30494) uit 1887 van architect J.J. van Langelaar (leerling van Cuypers) op Brigidastraat 1 aan de overkant. Het ontwerp van de kerkhofkapel is vermoedelijk eveneens van Van Langelaar. De kapel staat in het midden van de centrale as van het kerkhof. Het kerkhof heeft een geknikte rechthoekige plattegrond met de hoofdingang aan de Kerkstraat. Het kerkhof is een restant van een oudere begraafplaats die rond de in 1887 afgebroken middeleeuwse H. Brigidakerk lag. Aan de oost- en zuidkant van het kerkhof een hekwerk op schansmuur. Het kerkhof zelf behoort niet tot het monument. Omschrijving Het baarhuisje vormt met de open kerkhofkapel aan de westzijde een rechthoekig gebouwtje. Het heeft een zadeldak gedekt met leien. Het opgaande werk bestaat uit schoonmetselwerk in kruisverband met natuurstenen aanzetstenen in het basement. De voorgevel bestaat uit rode machinale baksteen, de zij- en achtergevel uit geel-rode handgevormde baksteen. De voorgevel van de kapel heeft een muuropening met spitsboog en ezelsrug als muurafdekking. Inwendig is de ondiepe kapel voorzien van een schildering: onder Christus aan het kruis geflankeerd door de HH. Maria en Maria Magdalena en boven in de spitsboog de verrezen Christus met engelen en enkele apostelen. Tussen beide afbeeldingen de latijnse tekst: "Ego sum Resurrectio et vita". De schildering is door Jan de K. overgeschilderd en voorzien van de datum 24 juni 1990. Het smeedijzeren hekwerk op gemetselde schansmuur heeft aan de straatkant op de hoeken een vierkante gemetselde pilaster, verder ijzeren balusters met een Franse lelie als bekroning. Waardering Kapel en hekwerk zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als toonbeeld van de katholieke grafcultuur. Ze zijn van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect Van Langelaar. Het geheel heeft ensemblewaarde in samenhang met de parochiekerk en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519045
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapel in Breda

R. K. Pastorie. Klassicistisch huis, waarvan het middenrisaliet door halfronde Dorische zuilen geleed

Kerkstraat 8
Bavel (Gemeente Breda)
R. K. Pastorie. Klassicistisch huis, waarvan het middenrisaliet door halfronde Dorische zuilen geleed. Omstreeks 1840, vermoedelijk door P. ..

H. Maria Hemelvaartkerk

Brigidastraat 1
Bavel (Gemeente Breda)
O. L. Vrouw ten Hemelopneming, 1885-1887, J. J. van Langelaar. Neogotische kruisbasiliek met westtoren, geinspireerd op de rijpe Franse goti..

Wit Gele Kruisgebouw Bethanie

Jack van Gilsplein 1
Bavel (Gemeente Breda)
Inleiding KLOOSTER/KLEUTERSCHOOL annex "WIT-GELE-KRUISGEBOUW" Bethaniƫ" van de Zusters Franciscanessen, gebouwd in 1922 in Expressionistis..

Woonhuis gebouwd voor de arbeider woutherus de jong

Kloosterstraat 57
Bavel (Gemeente Breda)
Inleiding Woonhuis uit 1876 gebouwd voor de arbeider Woutherus de Jong. Het huis staat met de voor- of noordgevel aan de Bolbergseweg op d..

De Hoop

Schoutenlaan 75
Bavel (Gemeente Breda)
Molen "De Hoop". Ronde stenen bergkorenmolen uit 1865.

Kaart & Routeplanner