Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Ulvenhout

Woonhuis

Dorpstraat 113
4851CL Ulvenhout (gemeente Breda)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS uit 1903 en uitbreiding uit 1905. Het huis is gebouwd voor Franciscus Jacobus Oomen. Het ligt vrij op het perceel met de voor- of westgevel aan de Dorpstraat en toont elementen van het Eclecticisme. Omschrijving Het eenlaagse huis heeft een rechthoekige plattegrond met een zadeldak parallel aan de straat met houten windveren aan de topgevels. Het dak is gedekt met grijze kruispannen. Het opgaande werk bestaat uit machinale paarsrode baksteen met een hardstenen plint en doorlopende dorpels, in de voorgevel gemetseld in staand verband. De zijgevel in handgevormde rode baksteen is gemetseld in kruisverband. De symmetrische vijf travee├źn brede voorgevel met middenrisaliet en hoekpilasters heeft een gekorniste kroonlijst en fries waarin siermetselwerk met gele steen en gesneden consoles voor de goot. In het midden de voordeur in een klein portiek geflankeerd door twee T-vensters met houten rolluiken. De muuropeningen in de gevel zijn aan de bovenzijde verbonden door een doorlopende geprofileerde stuclijst met kuifbekroning. Aan de zuidoostkant van het huis een lage achterbouw onder zadeldak loodrecht op de straat. In het huis, waarvan de indeling grotendeels ongewijzigd is gebleven, bevindt zich onder andere een kelder. Frontaal voor het huis een stoep van kunststenen relieftegels met geometrische ruitvormige motieven. De stoep is afgezet met een hardstenen rand. Het erf is aan de straatkant afgescheiden door een ijzeren hekwerk met pijlpunten tussen balusters. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de Baronie en als vertegenwoordiger van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde als late vertegenwoordiger van een aan de dorpse omstandigheden aangepast Eclecticisme. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519044
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Ulvenhout

Boerderij van het Kempische langgeveltype, met drie schuren en een bakhuis

Dorpstraat 92
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Boerderij van het Kempische langgeveltype, met drie schuren en een bakhuis.

Schoenmakershuis

Dorpstraat 54
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Inleiding SCHOENMAKERSHUIS uit 1879 gebouwd voor Johannes van Dun. Het huis ligt vrij op het perceel met de voorgevel aan de Dorpstraat en..

Woonhuis gebouwd voor maria wagemakers

Dorpstraat 52
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Inleiding WOONHUIS uit 1875 gebouwd voor Maria Wagemakers. Het huis ligt vrij op het perceel met de voorgevel aan de Dorpstraat en toont el..

De Korenbloem

Molenstraat 23
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Ronde stenen bergkorenmolen uit 1907.

Kerk in neo-gotische stijl met toren en dakruiter

Dorpstraat 42
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Inleiding KERK in Neo-Gotische stijl met toren en dakruiter uit 1903 van architect C.F. van Hoof uit Tilburg. Omschrijving De kruiskerk ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)