Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoenmakershuis in Ulvenhout

Woonhuis

Dorpstraat 54
4851CN Ulvenhout (gemeente Breda)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Schoenmakershuis

Inleiding SCHOENMAKERSHUIS uit 1879 gebouwd voor Johannes van Dun. Het huis ligt vrij op het perceel met de voorgevel aan de Dorpstraat en toont elementen van het Neo-Klassicisme. Omschrijving Het eenlaagse huis heeft een rechthoekige plattegrond met een zadeldak parallel aan de straat met aan de achterkant een lage dakvoet. Het dak is belegd met grijze Oudhollandse pannen. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. De gepleisterde voorgevel heeft een plint en een kroonlijst met een eenvoudige fries met tandlijst. De voordeur, die zich in het midden van de gevel bevindt, is geflankeerd door vensters met glas-in-lood bovenlicht, rolluik en rolluikkast. Rechts van de voordeur een dubbel venster met tussenstijl, uitgevoerd als zuil met kapiteel en basement. In de voordeur een gietijzeren doorzichtrooster. In het huis, waarvan de indeling grotendeels ongewijzigd is gebleven, bevindt zich onder andere een kelder met erboven een opkamer. Frontaal voor het huis een stoep van kunststenen relieftegels met geometrische motieven. Het erf is aan de straatkant afgescheiden door een ijzeren hekwerk met pijlpunten en balusters. Waardering Het schoenmakershuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de Baronie en als vertegenwoordiger van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde als late vertegenwoordiger van een aan de dorpse omstandigheden aangepast Neoklassicisme. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519043
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoenmakershuis in Ulvenhout

Woonhuis gebouwd voor maria wagemakers

Dorpstraat 52
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Inleiding WOONHUIS uit 1875 gebouwd voor Maria Wagemakers. Het huis ligt vrij op het perceel met de voorgevel aan de Dorpstraat en toont el..

Kerk in neo-gotische stijl met toren en dakruiter

Dorpstraat 42
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Inleiding KERK in Neo-Gotische stijl met toren en dakruiter uit 1903 van architect C.F. van Hoof uit Tilburg. Omschrijving De kruiskerk ..

Dwarshuis met empire boogramen

Dorpstraat 49
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Dwarshuis met Empire boogramen.

Natuurstenen hekpalen met renaissance-ornament

Dorpstraat 40
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Natuurstenen hekpalen met renaissance-ornament, terzijde van de R. K. Kerk. Zandstenen poortje voor de ingang der pastorie, met renaissance-..

Pastorie van de Sint-Laurentiuskerk

Dorpstraat 40
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Inleiding PASTORIE behorende bij de R.K. Sint Laurentiuskerk uit 1903, ontworpen door C.F. van Hoof. Omschrijving De pastorie heeft een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schoenmakershuis in Ulvenhout

Foto's (1)