Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis gebouwd voor maria wagemakers in Ulvenhout

Woonhuis

Dorpstraat 52
4851CN Ulvenhout (gemeente Breda)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Woonhuis gebouwd voor maria wagemakers

Inleiding WOONHUIS uit 1875 gebouwd voor Maria Wagemakers. Het huis ligt vrij op het perceel met de voorgevel aan de Dorpstraat en toont elementen van het Neo-Klassicisme. Omschrijving Eenlaags huis met rechthoekige plattegrond en zadeldak parallel aan de straat. Het dak is belegd met grijze Tuile du Nord pannen. Het opgaande werk bestaat uit gele handgevormde baksteen in IJsselformaat gemetseld in kruisverband. De gepleisterde voorgevel is voorzien van een kroonlijst en eenvoudig fries en plint. De monumentale ingangspartij heeft pilasters en kroonlijst op voluutvormige consoles. Voordeur met snijwerk. Zesruits schuifvensters met rolluiken, rolluikkasten met zinken ajourwerk. In het huis, waarvan de indeling grotendeels ongewijzigd is gebleven, bevindt zich onder andere een kelder met erboven een opkamer. Frontaal voor het huis een stoep van kunststeen reliƫftegels met geometrische motieven. Het erf is aan de straatkant afgescheiden door een ijzeren hekwerk met pijlpunten tussen balusters. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de Baronie en als vertegenwoordiger van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde als late vertegenwoordiger van een aan de dorpse omstandigheden aangepast Neoklassicisme. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519042
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis gebouwd voor maria wagemakers in Ulvenhout

Schoenmakershuis

Dorpstraat 54
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Inleiding SCHOENMAKERSHUIS uit 1879 gebouwd voor Johannes van Dun. Het huis ligt vrij op het perceel met de voorgevel aan de Dorpstraat en..

Kerk in neo-gotische stijl met toren en dakruiter

Dorpstraat 42
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Inleiding KERK in Neo-Gotische stijl met toren en dakruiter uit 1903 van architect C.F. van Hoof uit Tilburg. Omschrijving De kruiskerk ..

Dwarshuis met empire boogramen

Dorpstraat 49
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Dwarshuis met Empire boogramen.

Natuurstenen hekpalen met renaissance-ornament

Dorpstraat 40
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Natuurstenen hekpalen met renaissance-ornament, terzijde van de R. K. Kerk. Zandstenen poortje voor de ingang der pastorie, met renaissance-..

Pastorie van de Sint-Laurentiuskerk

Dorpstraat 40
Ulvenhout (Gemeente Breda)
Inleiding PASTORIE behorende bij de R.K. Sint Laurentiuskerk uit 1903, ontworpen door C.F. van Hoof. Omschrijving De pastorie heeft een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis gebouwd voor maria wagemakers in Ulvenhout

Foto's (2)