Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, gebouwd omstreeks 1880 in een eclectische stijl in Breda

Woonhuis

Willemstraat 8
4811AK Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Herenhuis, gebouwd omstreeks 1880 in een eclectische stijl

Inleiding HERENHUIS, gebouwd omstreeks 1880 in een eclectische stijl. Omschrijving Het huis telt drie bouwlagen waarbij de begane grond veel lager is dan de twee verdiepingen daarboven. Het heeft een rechthoekige plattegrond en een schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het dak is gedekt met Hollandse pannen. De gevel is gepleisterd uitgevoerd op een hardstenen plint. In het pleisterwerk zijn blokken in rustica uitgevoerd, verder is de gevel rijk voorzien van lijsten in het pleisterwerk die de geleding van de gevel benadrukken. Het rechterdeel van de gevel telt op elke verdieping twee ramen waarvan de bovenlichten op de eerste en tweede verdieping gevuld zijn met glas-in-lood. De ramen op de tweede verdieping zijn in omlijstingen met kuiven gevat. Ook de overige ramen worden door vlakken in het pleisterwerk benadrukt. Het linkerdeel wordt gevormd door een risaliet met op de begane grond een ingang, links daarvan een klein schuifraam met in het bovenlicht een voorstelling van een luitspeler, naar het schilderij van Frans Hals. Erboven een breed balkon op consoles met koppen en druiven versierd. Het balkon heeft een smeedijzeren hekwerk en openslaande deuren. Op de tweede verdieping is een breed T-raam in classicistische omlijsting met fronton aangebracht. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met gootlijst op met koppen versierde consoles. Aan de achterkant is over de gehele breedte van de gevel een uitbouw gemaakt. Op de begane grond is het metselwerk vernieuwd, daarboven een houten serre waarboven een balkon. Op de verdieping zijn onder meer T-ramen aangebracht. Waardering Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het heeft belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het materiaalgebruik en de detaillering; het is van belang als typerend voorbeeld van de vormgeving van het Bredase woonhuis in de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering in een gave straatwand en is verbonden met de ontmanteling en de uitleg van Breda. Gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519037
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, gebouwd omstreeks 1880 in een eclectische stijl in Breda

Plaquette uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Isaac Paul Delprat (1793-1880)

Delpratsingel 1
Breda
Inleiding PLAQUETTE uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Isaac Paul Delprat (1793-1880). De plaquette, een eerbe..

Hekwerk als erfafscheiding aan de straat

Meerten Verhoffstraat 5
Breda
Inleiding HEKWERK als erfafscheiding aan de straat. Omschrijving De erfafscheiding bestaat uit acht gemetselde pijlers met ertussen smee..

Woonhuis in chaletstijl

Meerten Verhoffstraat 5
Breda
Inleiding WOONHUIS in Chaletstijl. Het huis is gebouwd voor de Duitse venduhouder C.J. Johlmann in 1880. Drie uitbreidingen vonden plaats r..

Leerlooierij

Delpratsingel 8
Breda
Inleiding Op de hoek van Delpratsingel en Meerten Verhoffstraat gesitueerde voormalige LEERLOOIERIJ, daterende uit 1875 en gebouwd in Ambac..

Baroniemonument

Valkenberg
Breda
Inleiding In het Valkenberg staat een MONUMENT, gebouwd naar een ontwerp van P.J.H. Cuypers in 1904. Op aandringen van Victor de Stuers (18..

Kaart & Routeplanner