Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baroniemonument in Breda

Overig

Valkenberg
4803AA Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Baroniemonument

Inleiding In het Valkenberg staat een MONUMENT, gebouwd naar een ontwerp van P.J.H. Cuypers in 1904. Op aandringen van Victor de Stuers (1843-1916), pleitbezorger van behoud en herstel van monumenten, wordt het geen beeld of buste van graaf Engelbert I, maar een architecturaal gedenkteken: een cirkelvormige burcht vol symboliek naar ontwerp van P.J.H. Cuypers. Het is opgetrokken in Neo-gotische stijlelementen. Het werd opgericht ter herinnering aan het 500-jarig jubileum van het in 1404 gesloten huwelijk tussen Engelbert I en Johanna van Polanen. Hierbij kwam de latere Baronie aan het geslacht der Nassaus. Omschrijving Het monument is gesitueerd in het Valkenberg, een park in 1897 ontworpen door de tuinarchitect Lieven Rosseels. Het is de vroegere kasteeltuin van de Nassaus. Het gedenkteken contrasteert fraai tegen een achtergrond van bomen en vormt een onderdeel van de "via triumphalis" : een reeks indrukwekkende monumenten van vorsten en vaderlanders, in stedelijk verband opgesteld vanaf het station naar het Mastbos. De toren of Burcht is het symbool van het Nederlandse vorstenhuis en staat op een regelmatige tienhoek van grijze ijzersteen uit de groeven van Viller-le-Temple aan de Maas met daarop een plint van Udelfanger zandsteen. Hierop bevinden zich de wapenschilden van twintig gemeenten. Enigzins teruggesprongen verheft zich een rijzige kolom, die in vijf vlakken is verdeeld, symboliserend de vijf eeuwen sinds 1404. Op het monument wekken kantelen de suggestie van een burcht of vesting met in het midden een Hollandse tuin, waarin de leeuw van Nassau, gekroond met koninklijke kroon, in de rechterpoot een opgeheven zwaard geklemd en in de linkerpoot het wapenschild van de voormalige baronie. Het relief op de drie vlakken aan de voorzijde beelden de intocht in Breda uit van graaf Engelbert van Nassau en Johanna van Polanen. Op de beide andere vlakken verschijnen de namen van de achttien heren van Breda. Het sierlijk ijzeren hekwerk omzoomt een fraai bloemenperk. Hoewel er, historisch, enkele vergissingen in de wapenschilden en de namen voorkomen is het een monument van allure en een uiting van de verknochtheid van de Bredase bevolking aan het huis van Oranje. Waardering Dit monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een historische ontwikkeling; met name illustreert het monument de historische continuiteit van de verbondenheid van de stad Breda met het geslacht Nassau. Het monument heeft architectuurhistorische waarden vanwege de zeldzame plaats die het inneemt in het oeuvre van de landelijk belangrijke architect P.J.H. Cuypers. Het monument heeft ensemble waarden vanwege de ligging in de voormalige kasteeltuin van de Nassaus en de plaats die het ten opzichte van de overige daar gesitueerde monumenten aan de "via triumphalis" inneemt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519034
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Baroniemonument
Baroniemonument
Baroniemonument
Kunstenaar Pierre Cuypers
Jaar 1905
Locatie Sophiastraat, Breda
Coördinaten 51° 36′ NB, 4° 47′ OL
Monumentnummer 519034
Detailkaart
Baroniemonument (Breda)
Baroniemonument
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Baroniemonument of Nassau-Baroniemonument is een beeld van de Nederlandse architect Pierre Cuypers. Het staat in het Park Valkenberg in Breda.

Achtergrond

Het monument werd geplaatst ter herinnering aan de 500-jarige band (1904) tussen Breda en het huis Oranje-Nassau. In 1404 werd Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg gehuldigd als heer van Breda.

Het beeld werd gemaakt in de vorm van een burcht en bekroond met een leeuw in een Hollandse tuin. Naast de namen en familiewapens van Engelbrecht en zijn vrouw Johanna van Polanen, staan op het monument de wapens van de gemeenten in de Baronie van Breda.

Het monument werd 3 juli 1905 onthuld door koningin Wilhelmina.

Waardering

Het monument werd in 2002 erkend als rijksmonument, onder meer vanwege de "cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een historische ontwikkeling; met name illustreert het monument de historische continuiteit van de verbondenheid van de stad Breda met het geslacht Nassau. Het monument heeft architectuurhistorische waarden vanwege de zeldzame plaats die het inneemt in het oeuvre van de landelijk belangrijke architect P.J.H. Cuypers."[1]

Galerij

Wapens op het monument

Zie ook


Monumenten in de buurt van Baroniemonument in Breda

Plaquette uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Isaac Paul Delprat (1793-1880)

Delpratsingel 1
Breda
Inleiding PLAQUETTE uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Isaac Paul Delprat (1793-1880). De plaquette, een eerbe..

Herenhuis, gebouwd omstreeks 1880 in een eclectische stijl

Willemstraat 8
Breda
Inleiding HERENHUIS, gebouwd omstreeks 1880 in een eclectische stijl. Omschrijving Het huis telt drie bouwlagen waarbij de begane grond ..

Leerlooierij

Delpratsingel 8
Breda
Inleiding Op de hoek van Delpratsingel en Meerten Verhoffstraat gesitueerde voormalige LEERLOOIERIJ, daterende uit 1875 en gebouwd in Ambac..

Hekwerk als erfafscheiding aan de straat

Meerten Verhoffstraat 5
Breda
Inleiding HEKWERK als erfafscheiding aan de straat. Omschrijving De erfafscheiding bestaat uit acht gemetselde pijlers met ertussen smee..

Woonhuis in chaletstijl

Meerten Verhoffstraat 5
Breda
Inleiding WOONHUIS in Chaletstijl. Het huis is gebouwd voor de Duitse venduhouder C.J. Johlmann in 1880. Drie uitbreidingen vonden plaats r..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)