Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bustelberg in Breda

Woonhuis

Ulvenhoutselaan 67
4835MB Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Bustelberg

Inleiding VILLA "Bustelberg" in vormen die een Heroriëntatie op traditionele bouwwijzen combineren met de Engelse Landhuisstijl. Ontwerp uit 1913 van architect J.W. Knibbeler. Gelegen aan de zuidelijke stadsrand met uitzicht op de rivier de Mark. Omschrijving Gedeeltelijk één- en tweelaagse villa met L-vormige plattegrond liggend onder een samengesteld schilddak met dakoverstek. Het dak is belegd met rode Oudhollandse pannen. Het opgaande werk bestaat uit paarsrode handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Het geheel heeft een uitspringend basement voorzien van natuurstenen aanzet- en gebakken profielstenen. De uitspringende ingangspartij bevindt zich aan de westkant van de villa onder het dakoverstek in het lage gedeelte van de voorgevel, met ernaast een open waranda met een gemetselde balustrade. Op de begane grond in het hoge gedeelte van de voorgevel een driezijdige erker. Een eenvoudige dienstingang bevindt zich aan de zuidkant. In de schuine dakschilden ingebouwde balkons en dakkapellen met roedenramen en houten windveren. In de muuropeningen verschillende typen samengestelde vensters waarin achtruits roedenramen voorzien van luiken. De vensters zijn twee- of driedelig met tussenstijl. Ook zijn er enkele kruisvensters aanwezig. Het interieur is grotendeels authentiek. Waardering De villa is van algemeen belang. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarden: het object is als vroeg voorbeeld van de combinatie van traditionele en Engels georïenteerde stijlvormen van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur. Ensemblewaarden: het object heeft bijzondere betekenis wegens de situering in een groene uitbreidingswijk aan de rivier. Zeldzaamheid: het object is als gaaf voorbeeld van een landelijke villa betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519032
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bustelberg in Breda

Dorpswoning onder een dwars zadeldak

Ulvenhoutselaan 69
Breda
Dorpswoning onder een dwars zadeldak met het nr. 71. Geblokte deuromlijsting. Schuiframen en luiken. Gevel witgeverfd. Begin 19e eeuw.

Dorpswoning onder een dwars zadeldak

Ulvenhoutselaan 71
Breda
Dorpswoning onder een dwars zadeldak met het nr. 69. Geblokte deuromlijsting. Schuiframen en luiken. Gevel witgeverfd. Begin 19e eeuw.

Mon Plaisir

Ulvenhoutselaan 12
Breda
Inleiding VILLA "Mon Plaisir" uit 1909 in Eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van de architectencombinatie P.A. Oomens en L. v.d. Pas. ..

Voormalige elektriciteitscentrale annex drinkwaterleidingbedrijf met daarin dienstwoning, kantoor, werkplaats en bergplaats, nu drie woningen met werk ..

Ulvenhoutselaan 85
Breda
Inleiding Voormalige ELEKTRICITEITSCENTRALE annex DRINKWATERLEIDINGBEDRIJF met daarin DIENSTWONING, KANTOOR, WERKPLAATS en BERGPLAATS, nu ..

Landhuis met hoog leiendak, fronton op de middentravee, dakruiter, geblokt grijsgepleisterde gevel

Ulvenhoutselaan 2
Breda
19e eeuws landhuis met hoog leiendak, fronton op de middentravee, dakruiter, geblokt grijsgepleisterde gevel. Lange oprijlaan, parkaanleg, a..

Kaart & Routeplanner