Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Driesprong in Breda

Nijverheid Industrie

Teteringsedijk 236
4817ML Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van De Driesprong

Inleiding BENZINESTATION "de Driesprong" uit 1934 in de stijl van het Nieuwe Bouwen, ontwerp van architect A. Meylink (Vught). Het station is gebouwd door de "N.V. Maatschappij tot exploiteren van Benzinelaadstations" (Vught). Deze maatschappij maakte onderdeel uit van de Steenkolen Handelsvereniging N.V. gevestigd aan de Rijnkade 1 te Utrecht. De eerste huurder was "N.V. Brabant Service Station" (Vught). Oorspronkelijk werd aan de pomp Shell-benzine verkocht, later werd dit Caltex, Pam en Texaco. Het benzinestation ligt zeer strategisch in de binnenbocht op de westelijke kop van de vroeg 19e-eeuwse straatweg (Napoleonsweg), tussen Breda en Tilburg op de driesprong naar Teteringen en Oosterhout. De kenmerkende vijfhoekige plattegrond van de kern van het benzinestation is een afgeleide van het vijfhoekige perceel, dat in latere jaren werd vergroot tot de huidige vorm. In 1963 en in 1978 werd het benzinestation aan de zuidwestkant uitgebreid met een werkplaats/garage. Een gedeelte van het oorspronkelijke station is nu in gebruik als eetcafé. Omschrijving Het benzinestation heeft een vijfhoekige kern met glazen puien, onder een brede, overstekende witgestucte luifel op slanke kolommen. Het opgaande werk bestaat uit een beton- en staalskelet met kolommen en in de kern een vulling van baksteen. De binnenruimte heeft een glazen buitenwand, gevat in houten kozijnen. Aan drie kanten van het station, wordt de buitenruimte gevormd door een rondgaand terras, afgepaald door acht ronde kolommen, die de drieënhalve meter overstekende luifel dragen. Het terras heeft een zwart betegelde vloer. Interieur en de glazen buitenwand van het benzinestation zijn gewijzigd. Waardering Het benzinestation is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de technische en typologische ontwikkeling van de verkooppunten voor autobrandstoffen; het is van belang wegens innovatieve waarde. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek door de expressieve, dynamiek en vernieuwing uitstralende vormen en door de wijze waarop in de opzet profijt is getrokken van de strategische situering op een driesprong; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. Zeldzaamheid: het object is als voorbeeld van een benzinestation in de stijl van het Nieuwe Bouwen uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519029
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Driesprong in Breda

Onlangs witgepleisterde dorpshuis met schilddak

Kapelstraat 19
Breda
Onlangs witgepleisterde dorpshuis met schilddak. Bomen ervoor.

St. Annakapel

Heusdenhoutseweg 34
Breda
St. Annakapel. Laat 16e eeuws, met riet bedekt, kapelletje, gerestaureerd in 1934. Klokketoren in de vorm van tot boven het dak doorgetrokke..

Eenvoudig woonhuis met bedrijfsruimte

Moleneind 1
Teteringen (Gemeente Breda)
Inleiding Eenvoudig woonhuis met bedrijfsruimte uit midden XIX, gelegen te midden van de weilanden aan een oude doorgaande weg, net buiten ..

sportcentrum

topaasstraat 13
breda
Sportcentrum.

Rustenburg

Posthoorn 1
Teteringen (Gemeente Breda)
Witgepleisterd landhuis onder met pannen belegd wolfdak en met zesdelige schuiframen. Eind 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Driesprong in Breda