Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wilhelmina Fontein in Breda

Overig

Sophiastraat
4803AA Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Wilhelmina Fontein

Inleiding Op de kruising van Sophiastraat en Mauritsstraat staat, op een klein rond-point, de Wilhelmina-FONTEIN, gebouwd in 1898 naar een ontwerp van J. Gips. De ingebruikstelling vond plaats ter gelegenheid van de kroning van koningin Wilhelmina. De fontein, met elementen van de Art Nouveaustijl, stond oorspronkelijk op de Grote Markt. Het hardstenen bassin werd geleverd door de steenhouwer J.B. Petit, terwijl de smeedijzeren opbouw werd vervaardigd door de firma Vincent en Co. Thema van de voorstelling is de watervoorziening als voedende bron voor het leven; uit het water groeit de flora en laaft zich de fauna. Dit alles wordt bekroond door de koninklijke kroon. Omstreeks 1928 is de fontein naar de huidige locatie verplaatst. Omschrijving De fontein, die is voorzien van de omlopende hardstenen keiband en het lage, oorspronkelijke smeedijzeren hekwerk, bestaat uit een rond hardstenen bassin met geprofileerde rand, waarin, op een hardstenen sokkel, een gepolychromeerde, smeedijzeren, op zes poten rustende zeskantige opbouw, die wordt bekroond door een smeedijzeren, goudkleurig geschilderde kroon. In het smeedwerk zijn naast veel ornamentale (zweepslagmotief, voorstellende water) en florale motieven (bladeren, bloemen en -knoppen, vruchten) ook dierfiguren verwerkt, zoals waterspuwende zeepaarden en salamanders, alsmede kikkers. De laatste zijn op de rand van het bassin gemonteerd. Tegen de opbouw is een drietal ijzeren schildjes aangebracht, waarop ondermeer een verguld portret 'en profil' van koningin Wilhelmina, alsmede de wapens van Breda en het huis van Oranje. Waardering De fontein is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden: het is een bijzondere uitdrukking van de band tussen de stad Breda en het koningshuis; het is van belang als vertegenwoordiger van een belangrijke fase in de typologische ontwikkeling van het straatmeubilair. Het heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de Art Nouveau-achtige ornamentiek. Het heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de wijk door de liging op een belangrijke kruising van straten; het maakt een integrerend deel uit van een wijk die is ontstaan als gevolg van de ontmanteling en uitleg van de stad. Gaafheid/herkenbaarheid: het object heeft belang wegens de architectonische gaafheid. Zeldzaamheid: het object is als voorbeeld van een openbare fontein in smeedwerk betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519028
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
P1010157Wilhelminafontein.JPG

De Wilhelminafontein is een bouwwerk in het centrum van de Nederlandse stad Breda.

De Wilhelminafontein werd in 1898 op de Grote Markt neergezet ter gelegenheid van de troonsbestijging van koningin Wilhelmina. De fontein werd ontworpen door de beeldhouwer Abraham Frans Gips uit Den Haag. De uiteindelijke uitvoering werd gedaan door de firma Vincent & Co en de firma Petit uit Breda. In 1909 werd de fontein verplaatst naar de Sophiastraat.

Externe linksMonumenten in de buurt van Wilhelmina Fontein in Breda

woonhuis

Mauritsstraat 11
Breda
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Mauritsstraat staan opgenomen in een rij voornamelijk laat negentiende-eeuwse huizen, de drie HERE..

Huis met hoog zadeldak en gepleisterde lijstgevel

Boschstraat 113
Breda
Huis met hoog zadeldak en gepleisterde lijstgevel.

Woonhuizen

Mauritsstraat 24
Breda
Inleiding De WOONHUIZEN no. 24-26 zijn gesitueerd aan de oostelijke zijde van de Mauritsstraat, opgenomen in een straatwand met een hoofdza..

De Koepel gevangenis: huis van bewaring

Kloosterlaan 172
Breda
Inleiding Voormalige HUIS van BEWARING met CELLENVLEUGEL, nu Penitentiaire Inrichting voor Vrouwen. Dit onderdeel is in 1890 ontworpen same..

De Koepel gevangenis: gerechtshof

Nassaustraat 2
Breda
Inleiding Het voormalige GERECHTSHOF (Arrondissementsrechtbank), nu kantoor voor de Raad voor de Kinderbescherming, in Neo-Renaissancestijl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)