Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Breda

Woonhuis

Seeligsingel 6
4811CN Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van woonhuis

Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Seeligsingel staat het WOONHUIS in Eclectische stijl, thans in gebruik als kantoor en daterende uit 1880. Het maakt deel uit van een gesloten straatwand met laat negentiende-eeuwse herenhuizen. Het pand heeft enkele verbouwingen ondergaan. In 1924 werd de kap vernieuwd en het schilddak vervangen door een afgeplat schilddak. Tijdens deze onderneming, uitgevoerd door de Bredasche Beton N.V., werd tevens de balklaag van de zoldervloer aangepakt. In 1967 vonden de eerste aanpassingen plaats tot verbouwing tot kantoorruimte, waarbij begane grond en etage opnieuw werden ingedeeld. In 1977 volgden aanpassingen en wordt de tussenmuur met no. 7 zowel op de begane grond als de etage doorgebroken. Op het dakschild aan de straatzijde is een forse moderne dakkapel geplaatst. Omschrijving Het tweelaagse pand heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een afgeplat schilddak, belegd met muldenpannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen; de voorgevel is gepleisterd en voorzien van schijnvoegen en ornamenten als springlijsten en cannelures. De plint, alsmede de dorpels, zijn uitgevoerd in hardsteen. De voorgevel telt vier vensterassen en is, op de plaatsing van de voordeur na, symmetrisch van opzet. Deze paneeldeur met gietijzeren deurrooster en bovenlicht, in de tweede vensteras, wordt ter linkerzijde door één, ter rechterzijde door twee T-schuifvensters geflankeerd. Boven de voordeur en het aangrenzende venster ter rechterzijde is een balkon over twee vensterassen uitgevoerd. Het rust op drie kunststenen consoles en heeft een smeedijzeren hekwerk. Op de verdieping twee openslaande vleugeldeuren naar het balkon, geflankeerd door een T-schuifvenster. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het heeft belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het materiaalgebruik en de detaillering; het is van belang als typerend voorbeeld van de vormgeving van het Bredase woonhuis in de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering in een gave straatwand en is verbonden met de ontmanteling en de uitleg van Breda. Gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519027
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Breda

Woonhuis in eclectische stijl

Seeligsingel 5
Breda
Inleiding Het WOONHUIS in Eclectische stijl werd in 1877-'78 als een van de eerste panden langs de in 1877 gegraven Singelgracht gebouwd. H..

Dubbel woonhuishuis in eclectische stijl staande op nummer 3 en 4

Seeligsingel 3
Breda
Inleiding Het voormalige dubbel WOONHUIS in Eclectische stijl, staande op nummer 3 en 4, werd, als eerste pand aan de in 1877 aangelegde Si..

Plaquette uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Hendrik Gerard Seelig (1785-1864)

Seeligsingel 1
Breda
Inleiding PLAQUETTE uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Hendrik Gerard Seelig (1785-1864). De plaquette, een ee..

Dubbel woonhuis in eclectische stijl

Seeligsingel 12
Breda
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Seeligsingel staat op no. 12-13 een dubbel WOONHUIS in eclectische stijl, daterend uit de jaren 18..

woonhuis

Mauritsstraat 11
Breda
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Mauritsstraat staan opgenomen in een rij voornamelijk laat negentiende-eeuwse huizen, de drie HERE..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Breda

Foto's (1)