Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuishuis in eclectische stijl staande op nummer 3 en 4 in Breda

Woonhuis

Seeligsingel 3
4811CN Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1877-1878


Beschrijving van Dubbel woonhuishuis in eclectische stijl staande op nummer 3 en 4

Inleiding Het voormalige dubbel WOONHUIS in Eclectische stijl, staande op nummer 3 en 4, werd, als eerste pand aan de in 1877 aangelegde Singel, in 1877-'78 gebouwd. Het pand heeft de tand des tijds vrijwel ongeschonden doorstaan; wel is de indeling van alle T-schuifvensters van no. 4 gewijzigd. Omschrijving De panden hebben een globaal rechthoekige plattegrond, tellen twee bouwlagen en worden gedekt onder een schilddak met verbeterde Hollandse pannen, voorzien van een nieuwe dakkapel. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen, terwijl de voorgevel is voorzien van een hardstenen plint, dorpellijsten en cordonlijst en is gepleisterd. Een kroonlijst op consoles sluit de gevel af. Deze gevel telt acht vensterassen en heeft een symmetrische opzet. De pui is voorzien van rustica-stucwerk. In de derde en zesde vensteras is een paneeldeur met gesneden kalf en bovenlicht geplaatst. Boven de deur, op twee kunststenen consoles, een balkon met smeedijzeren hekwerk. Een openslaande deur met bovenlicht geeft toegang tot de balkons. In alle vensters, zowel op de begane grond als de verdiepingen, zijn eenvoudige T-schuifvensters geplaatst. De indeling van de vensters op no. 4 is vereenvoudigd. In het interieur onder meer een hal met natuurstenen vloer en lambrizeringen; een gang doorlopend tot de achtergevel; paneeldeuren en stucplafonds. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het heeft belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het materiaalgebruik en de detaillering; het is van belang als typerend voorbeeld van de vormgeving van het Bredase woonhuis in de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering in een gave straatwand en is verbonden met de ontmanteling en de uitleg van Breda. Gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en delen van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519025
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuishuis in eclectische stijl staande op nummer 3 en 4 in Breda

Woonhuis in eclectische stijl

Seeligsingel 5
Breda
Inleiding Het WOONHUIS in Eclectische stijl werd in 1877-'78 als een van de eerste panden langs de in 1877 gegraven Singelgracht gebouwd. H..

Plaquette uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Hendrik Gerard Seelig (1785-1864)

Seeligsingel 1
Breda
Inleiding PLAQUETTE uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Hendrik Gerard Seelig (1785-1864). De plaquette, een ee..

woonhuis

Seeligsingel 6
Breda
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Seeligsingel staat het WOONHUIS in Eclectische stijl, thans in gebruik als kantoor en daterende ui..

woonhuis

Mauritsstraat 11
Breda
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Mauritsstraat staan opgenomen in een rij voornamelijk laat negentiende-eeuwse huizen, de drie HERE..

Op de hoek van de Mauritsstraat en de mauritssingel staat een tweetal woonhuizen

Mauritsstraat 32
Breda
Inleiding Op de hoek van de Mauritsstraat en de Mauritssingel staat een tweetal WOONHUIZEN, waarvan no. 32 uit ca. 1887 enkele jaren ouder ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)