Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Blokhut in Breda

Woonhuis

Burgemeester de Manlaan 6
4837BN Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1908

(1 recensie)

Beschrijving van De Blokhut

Inleiding Aan de noordelijke zijde van de Burgemeester de Manlaan staat het WOONHUIS, voorheen genaamd 'De Blokhut', daterende uit 1908. Het vrijwel geheel in hout opgetrokken huis is geïmporteerd uit Bergen (Noorwegen). In de architectuur zijn elementen van de Chaletstijl te herkennen. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven. Enkele van de openslaande vensters op de verdieping zijn vernieuwd. Buiten de bescherming valt de later aan de westelijke zijde van het huis gebouwde dubbele garage. Omschrijving Het pand heeft een globaal T-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen plus een kapverdieping. Het huis wordt gedekt door gekruiste zadeldaken, belegd met verbeterde Hollandse pannen. De daken hebben een fors overstek en zijn voorzien van houtsnijwerk. Het huis staat op een bakstenen fundament annex terras, maar is geheel gebouwd uit hout. De grenen balken zijn onderling verbonden met zwaluwstaartverbindingen en afgetimmerd met gerabatte planken. Bijzonder voor dit type houtbouw zijn de uitkragende verdiepingsvloeren. Het huis is aan alle zijden voorzien van houten topgevels, die verticaal betimmerd zijn met geschulpte planken en afgezet met dito windveren. De voorgevel heeft een symmetrische opzet met op de begane grond brede T-vensters, voorzien van paneelluiken en bovenlichten met kleine roedenverdeling. Op de etage zijn openslaande vensters toegepast, eveneens voorzien van luiken en bovenlichten met roedenverdeling. In de topgevel twee kleine zesruits openslaande vensters, voorzien van luiken. Ook de overige gevels hebben een globaal symmetrische indeling met T-vensters en paneeldeuren. Aan de westelijke zijde van het huis is onder een uitbouw onder zadeldak de ingangspartij geplaatst. De voordeur is een paneeldeur. Ook tegen de oostelijke zijde is een eenlaagse aanbouw onder afgewolfd zadeldak, belegd met verbeterde Hollandse pannen. In de gevels samengestelde openslaande vensters. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de landschappelijke, van oudsher op het buiten wonen, ontwikkeling in de omgeving van Breda. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur vanwege het gebruik van elementen van de Chaletstijl; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik, namelijk de juist in het begin van de 20ste eeuw wel vaker voorkomende systeenbouw in hout. Gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; het is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Zeldzaamheid: het is door materiaalgebruik en de Noorse herkomst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519019
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

De Blokhut
5
Recensie door: ()
De informatie over het rijksmonument De Blokhut, Burgemeester de Manlaan 6, Breda, lijkt mij gedeeltelijk onjuist. In ons familiearchief bevindt zich het bouwdossier van deze houten villa. Daaruit blijkt dat de opdrachtgever, Ernest Louis Frederik Bolomey, oud-zeeofficier, Directeur Ginnekensche Paardentram Maatschappij (gehuwd met Elisabeth Maria Waldeck), het huis heeft laten bouwen in 1921 (en dus NIET 1908). De naam Blokhut is niet de originele. Bolomey noemde zijn huis " 't Blokhuijs ". Het huis kwam als bouwpakket in treinwagons vanuit Niesky, Saksen, Duitsland, waar het is geproduceerd door de Firma Christoph & Unmack. Het werd derhalve NIET geïmporteerd uit Bergen, Noorwegen.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Blokhut in Breda

Vrijstaand, in baksteen opgetrokken, witgepleisterd, vlakgedekt woonhuis met verdieping

Montenspark 8
Breda
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1931-1932 naar ontwerp van architect G.Th.Rietveld voor A.M.F.Klep gebouwd, vrijstaand, in bak..

In baksteen opgetrokken, witgepleisterd, vrijstaande, vlak gedekt woonhuis

Montenspark 6
Breda
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1932 naar ontwerp van G.Th. Rietveld voor de heer Dr.C. Nuyens gebouwd, in baksteen opgetrokke..

Zonnehof nu: Carmel's White House

Burgemeester Kerstenslaan 16
Breda
Inleiding VILLA Zonnehof, thans 'Carmel's White House' genaamd, is een forse vrijstaande villa in Um 1800-stijl, op een ruim terrein gesitu..

Salva Viator

Burgemeester Kerstenslaan 8
Breda
Iinleiding De VILLA 'Salve Viator' staat aan de westelijke zijde van de Burgemeester Kerstenlaan, tegenover het Mastbos. De vrijstaande won..

Trianon

Baronielaan 228
Breda
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Baronielaan is gesitueerd de VILLA 'Trianon', oorspronkelijk geheten 'Mon Repos' en gebouwd in opd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)