Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastoor van Ars in Breda

Kerkelijk Gebouw

Liesboslaan 293
4838EV Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1929


Beschrijving van Pastoor van Ars

Inleiding R.K. KERK "Pastoor van Ars" uit 1929 in Expressionistische stijl, ontwerp van architect J. Hurks (Roosendaal). De kerk ligt aan de zuidkant van de boswachterij Liesbos gescheiden door de N 58, de weg van Roosendaal naar Breda. De kerk is niet geori├źnteerd. Het koor ligt op het zuiden. De hoofdingang aan de noordkant van de kerk ligt aan de straat. Omschrijving Driebeukige kerk op een kruisvormige plattegrond met schip van drie travee├źn, vijfzijdige absis. Uitgebouwde sacristie tussen koor en linker transept en vierkante klokkentoren links naast de hoofdingang. De kerk heeft een zadeldak met een vierkant angelustorentje boven het koor, de sacristie een schilddak, de absis en beide torens tentdaken. De daken zijn belegd met geglazuurde verbeterde Hollandse pannen en op beide torendaken leipannen. In voorgevel en beide transeptarmen vijfdelige verticale glas-in-lood vensters met geometrische verdeling. In de absis vijf spitsboogvensters. De klokkentoren heeft in de top een uurwerk met aan drie zijden een wijzerplaat en aan vier zijden over een groot deel van de hoogte een smalle verticale lichtspleet waarin eveneens glas-in-lood. De kerk is zowel binnen als buiten opgetrokken uit een lichte handgevormde baksteen, appelbloesemkleurig, gemetseld in kettingverband op een basement van een paarsrode steen. Deze laatste steen is ook voor de toren gebruikt. Onder de dakrand siermetselwerk. Muren absis met steunberen. In al de vensters natuurstenen lekdorpels van hardsteen. Het metselwerk wordt boven de verschillende ingangspartijen afgewisseld door betonnen luifels. Ook de galmgaten in de toren zijn van beton. Naast de hoofdingang een beeld van de patroonheilige van de kerk in Franse kalksteen. Het interieur heeft paraboolvormige gewelven en bogen waarin bovendien ook gele baksteen en groen geglazuurde steen is verwerkt, met name in de bogen en horizontale banden. De absis is aan de binnenkant halfrond. In de kapitelen van de viering beeldhouwwerk, voorstellende de vier evangelisten. Waardering De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme; het is van belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van een centraliserend kerktype in het interbellum. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is als regionale variant van de Expressionistische vormentaal van belang voor de geschiedenis van de architectuur; het is van belang voor het oeuvre van de Brabantse architect J. Hurks, die de Expressionistische vormentaal veelvuldig en op verfijnde wijze gebruikte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519018
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastoor van Ars in Breda

Dorpswoning onder een zadeldak met de nrs

Oude Liesboslaan 249
Breda
Dorpswoning onder een zadeldak met de nrs. 249, 251. plm 1800. Aan de korte zijde een ingezwenkte topgevel.

Dorpswoning onder een zadeldak

Oude Liesboslaan 249
Breda
Dorpswoning onder een zadeldak met de nrs. 251, 253. plm 1800. Aan de korte zijde een ingezwenkte topgevel, door een klein fronton bekroond...

Dorpswoning onder een zadeldak

Oude Liesboslaan 249
Breda
Dorpswoning onder een zadeldak met de nrs. 249, 253. plm 1800.

Boerderij van het brabantse langgeveltype met schuur van het vlaamse type

Sprundelsebaan 110
Breda
Boerderij van het Brabantse langgeveltype met schuur van het Vlaamse type.

Boerderij van het brabantse langgeveltype met schuur van het vlaamse type waarop rieten dak met pannenvoet

Sprundelsebaan 119
Breda
Boerderij van het Brabantse langgeveltype met schuur van het Vlaamse type waarop rieten dak met pannenvoet. 1875. (Vlaamse schuur is in 2007..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)