Rijks Hogere Burgerschool HBS in Breda

Kasteelplein 10

Beschrijving van Rijks Hogere Burgerschool HBS

Inleiding RIJKS HOGERE BURGERSCHOOL uit 1867 in Eclectische stijl. De school ligt met de voorgevel aan de westkant van de oprijlaan van het kasteel Breda, met de lange rechterzijgevel aan de kasteelgracht en de lange linkerzijgevel aan de Singelstraat. Sinds 1949 is de school in gebruik bij de Koninklijke Militaire Academie (aangeduid als gebouw K). Omschrijving SCHOOL, tweelaags onder schilddak met binnenplat, gedekt met grijze kruispannen. Het dak is bekroond door vier hoekschoorstenen. De school heeft een rechthoekige plattegrond. Het exterieur is symmetrisch van opzet. Aan de oostkant heeft het gebouw een kelder met opkamer. De rijk bewerkte gevels zijn voorzien van bruut en gefrijnd schoonpleisterwerk afgewisseld door natuursteen voor basementplint, dorpels en cordonlijst en aan de bovenkant voorzien van een fries met kroonlijst gedragen door gebeeldhouwde voluutvormige consoles. In het pleisterwerk natuurstenen imitatiewerk voor basement, middenrisaliet en boven en opzij van de muuropeningen. In de gevels segmentboogvormige muuropeningen met voor beide bouwlagen achtruits schuifvensters afgezet door geprofileerde stuclijsten met aan de bovenkant een kuifbekroning en in het basement gietijzeren roosters voor de keldervensters. De getoogde muuropeningen zijn aan de bovenkant geaccentueerd door een doorlopende geprofileerde stuclijst. In de penanten naast de vensters zowel op de begane grond als op de verdieping een ronde ventilatieopening met daarin gietijzeren roosters omzoomd door geprofileerde stuclijsten. Ter hoogte van de bovenkant van de vensters een doorlopende stuclijst, die de segmentbogen accentueert. Voor- en achtergevel bestaan uit vijf traveeën met door een fronton bekroonde middenrisaliet en hoekpilasters. In de risaliet respectievelijk de vierpaneels dubbele voor- en achterdeur met in het bovenlicht een gietijzeren levensboom. In het fronton een driehoekig venster met geometrische roedenverdeling. De zijgevels zijn acht traveeën breed. De buitenste traveeën zijn risalerend. Het interieur bevat een trap met bordes, kuipstukken en bewerkte trappaal met leuning, wrong en balusters. Gangvloer op begane grond van hardsteen. De kap met binnenplat wordt gedragen door zestien houten Philibertspanten met een verbinding van slotbouten. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het middelbaar onderwijs; het is van belang als bijzondere uitdrukking van de vroege typologische ontwikkeling van de schoolgebouwen voor het middelbaar onderwijs. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de bijzondere kapconstructie. Ensemblewaarden: het object heeft bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Zeldzaamheid: het object is van belang als vroeg en gaaf voorbeeld van een middelbare school. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)