Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haghehoeck in Breda

Woonhuis

Haagweg 385
4813XC Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Haghehoeck

Inleiding VILLA "Haghehoeck" uit 1926. Naast een heroriƫntatie op traditionele bouwwijzen, toont zij kenmerken van de Engelse Landhuisstijl. De villa is door het Bouwbureau Korteweg gebouwd voor notaris Esser, waarnaar ook de aanliggende Esserstraat werd genoemd. De villa staat aan een kruispunt van wegen en ligt vrij op een trapeziumvormig perceel met de voor- of noordgevel aan de Haagweg, de linkerzijgevel aan de Laan van Mertersem en de rechterzijgevel aan de Esserstraat. Rondom het perceel een erfafscheiding. In de zeventiger jaren is aan de oostkant van de villa een eenlaagse dokterspraktijkruimte aangebouwd, deze behoort echter niet tot de bescherming. Omschrijving De eenlaagse villa onder rieten samengesteld wolfsdak met overstek heeft een rechthoekige plattegrond. De villa zelf ligt op een vier treden hoog gemetseld terras waarin bloembakken zijn opgenomen. Symmetrische voorgevel. Ingangspartij onder een rieten zadeldak met puntgevel. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in staand verband. Naar binnen draaiende vensters op de begane grond voorzien van luiken. Interieur met moer- en kinderbalken. Centrale hal met eiken trap en bordes. De erfafscheiding aan de straat bestaat gedeeltelijk uit een gemetseld schansmuurtje met hekpijlers met daarop een ijzeren van pijlpunten voorzien hekwerk met draaihekken. In de tuin diverse uitheemse bomen uit de bouwtijd. Aan de straatkant een beukenhaag. Waardering De villa met tuin is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van een landhuis in de groene omgeving van de stad. Zij heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van de mengeling van traditionele en landelijke stijlmotieven, die het gebouw aanpassen aan de groene omgeving; het object is hierdoor van belang voor de geschiedenis van de architectuur; het object is een representatief voorbeeld van het oeuvre van het bouwbureau F. Korteweg. Ensemblewaarden: het object heeft bijzondere betekenis voor het aanzien van de wijk. Gaafheid/herkenbaarheid; het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege interieuronderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519010
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Haghehoeck in Breda

Groot huis (midden 19e eeuw) met witgepleisterde lijstgevel

Haagweg 389
Breda
Groot huis (midden 19e eeuw) met witgepleisterde lijstgevel, kroonlijst op klossen, ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles, deur me..

Winkelhuis in eclectische stijl

Haagweg 429
Breda
Inleiding WINKELHUIS in Eclectische stijl uit ca. 1890 met pui in Neo-Renaissancestijl. Ontwerp van de architectencombinatie P.A. Oomes en..

De Haghe

Haagweg 339
Breda
Inleiding LANDHUIS "De Haghe" in Chaletstijl herbouwd in 1906 door het aannemersbedrijf A.N. Sprangers (Princenhage) voor de burgemeester ..

Huis met zadeldak, kroonlijst op klossen, ramen met waaierzwikken

Dreef 13
Breda
Huis met zadeldak, kroonlijst op klossen, ramen met waaierzwikken.

Princeoord

Haagweg 366
Breda
Inleiding LANDHUIS "Princenoord" uit het begin van de 19e eeuw gebouwd voor aannemer Molenberg. In 1864 verbouwd in Eclectische stijl in op..

Kaart & Routeplanner

Route naar Haghehoeck in Breda

Foto's (1)