Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Princeoord in Breda

Kasteel Buitenplaats

Haagweg 366
4813XE Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1825-1830


Beschrijving van Princeoord

Inleiding LANDHUIS "Princenoord" uit het begin van de 19e eeuw gebouwd voor aannemer Molenberg. In 1864 verbouwd in Eclectische stijl in opdracht van de advocaat Cocken. De voor- of zuidgevel is gericht naar de Haagweg. Voor het huis een hekwerk aan de straat. De nieuwbouw uit ca. 1995 westelijk van het huis en daarmee verbonden door een tuinmuur, valt buiten de bescherming. Omschrijving Het tweelaagse huis heeft een rechthoekige plattegrond met een schilddak gedekt met grijze beverstaartpannen. De symmetrische vijf travee├źn brede voorgevel heeft een middenrisaliet met daarin op de begane grond een monumentale ingangspartij met dubbele deur en bovenlicht en op de verdieping een natuurstenen balkon op voluutvormige consoles met gietijzeren balustrade met florale motieven tussen hoekpenanten. Direct onder het balkon de naam van het huis in kapitalen. De geprofileerde muuropeningen met aan de bovenkant afgeronde hoeken zijn getoogd en voorzien van een kuifbekroning en een T-vormige indeling met onder naar binnenslaande vensters en bovenlicht. Aan de voorkant heeft het landhuis een frontaal bordes afgesloten door een natuurstenen balustrade met aan weerskanten van de ingang drie penanten. Het opgaande werk bestaat uit gepleisterde baksteen met accenten in basement, cordonlijst en dorpels van natuursteen. Verder bevatten de gevels hoekpilasters, fries en kroonlijst op voluutvormige consoles. In de voorgevelcordonlijst, onder de vensters van de verdieping, een opengewerkte borstwering. Inwendig heeft het huis een gang met marmeren vloertegels, stucplafonds, houten paneeldeuren en in voor- en achterkamer marmeren schoorsteenmantels in een Neo-Antwerpse barokstijl. Aan de straatkant een ijzeren poort en hekwerk met pijlpunten tussen gietijzeren balusters en granaatappelbekroning. Waardering Het landhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, namelijk de bouw van landhuizen in een groene omgeving in de nabijheid van de stad. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is een goed en vroeg voorbeeld van een landhuis in Eclectische stijl. Zeldzaamheid: het object is als voorbeeld van een Eclectisch landhuis betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519009
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Princeoord in Breda

Meertensheim

Haagweg 356
Breda
Inleiding LANDHUIS "Meertensheim" uit 1879 in Neo-Renaissancestijl en elementen van Neo-Gotiek met bijbehorend hekwerk aan de straat. Voorm..

De Haghe

Haagweg 339
Breda
Inleiding LANDHUIS "De Haghe" in Chaletstijl herbouwd in 1906 door het aannemersbedrijf A.N. Sprangers (Princenhage) voor de burgemeester ..

Grafmonument voor de in 1831 overleden geleerde Mr. C.J.W. Nahuys van Burgst

Haagweg 334
Breda
Inleiding Voor de in 1831 overleden geleerde Mr. C.J.W. Nahuys van Burgst in 1832 ontworpen gietijzeren grafmonument. Het ontwerp is van de..

Haghehoeck

Haagweg 385
Breda
Inleiding VILLA "Haghehoeck" uit 1926. Naast een herori├źntatie op traditionele bouwwijzen, toont zij kenmerken van de Engelse Landhuisstij..

Groot huis (midden 19e eeuw) met witgepleisterde lijstgevel

Haagweg 389
Breda
Groot huis (midden 19e eeuw) met witgepleisterde lijstgevel, kroonlijst op klossen, ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles, deur me..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)