Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel met bovenhuis in Breda

Gebouw

Haagdijk 71
4811TP Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Winkel met bovenhuis

Inleiding WINKEL met BOVENHUIS uit 1908 met stijlkenmerken van de Art Nouveau. Opdrachtgevers waren de kaasgroothandelaren J. van der Zanden en A. Voeten. Ontwerp van de architectencombinatie P.A. Oomes en L. van der Pas. Het pand ligt ingeklemd op een rechthoekig perceel tussen belendende panden aan de lintbebouwde Haagdijk. Omschrijving Het pand met rechthoekige plattegrond heeft drie bouwlagen onder plat dak met een geveltop en dakschild aan de straatkant. De voorgevel bestaat uit twee gedeelten: een natuurstenen onderpui met portiek van hardsteen en bovenpui in een gebakken strengperssteen in de kleuren geel/oranje afgewisseld door aanzet- en sluitstenen en horizontale banden van zwarte en gele steen. De begane grond en verdieping zijn gescheiden door een puibalk, die omzoomd is door bricornasteentjes met blokmotief. De winkelpui springt aan de bovenkant met een getrapte aansluiting naar voren. Ze bestaat uit twee gedeelten rustend op drie kolommen. Links de brede etalage onder ellips- en spitsboog waarin een houten etalageraam dat aan de bovenkant voorzien is van een roedenverdeling. En rechts het smalle portiek onder rond- en spitsboog met in het boogveld een smeedijzeren hekwerk. Zowel de roedenverdeling als het hekwerk in beide bogen vertonen de uitbundige vormentaal van de Art Nouveaustijl. In de tweede bouwlaag bevat de bovenpui een brede en een smalle raamtravee onder segmentboog met rechte schuifvensters en roedenverdeling in de bovenlichten. In de boogtrommels siermetselwerk. In de bovenste bouwlaag een driedelig venster onder rondboog. Boven de brede travee bevindt zich de met hardsteen bekroonde topgevel met hoekpilasters. Boven de smalle travee het dakschild, oorspronkelijk gedekt met leien, nu met dakleer en hieronder de houten bakgoot op klossen en een klein stenen segmentboogfries. In het portiek bevindt zich naast de voordeuren van bovenhuis en winkel een betegelde muur met gefigureerde hoeksteentjes. In deze wand een veelkleurig tegeltableau met landschap waarop onder andere een afbeelding van melkmeisjes met koe en kippen, die verwijzen naar de oorspronkelijke functie van het huis. De vloer van het portiek is granitowerk met sierrand. Waardering De winkel met bovenhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf in Breda en omgeving. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor het oeuvre van de architectencombinatie P.A. Oomes en L. van der Pas die in Breda en omgeving onder meer de Art Nouveau toepasten; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. Gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. Zeldzaamheid: het object is van belang als zeldzaam voorbeeld van de toepassing van Art Nouveaumotieven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519005
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel met bovenhuis in Breda

Den Cleynen Wildeman

Haagdijk 82
Breda
Huis "Den Cleynen Wildeman" uit 1605, met eenvoudige trapgevel.

Den Wildeman

Haagdijk 78
Breda
Huis "Den Wildeman" uit 1613, met trapgevel van gele baksteen, waarin door tooglijsten op kopjes omgeven ontlastingsbogen van rode steen; in..

De Sevensterre

Haagdijk 74
Breda
Huis "De Sevensterre" uit 1605, met trapgevel; uitgekraagde togen op kopjes boven vensters, toppilaster, ankers. Gerestaureerd 1939 door Fr...

De Leuvenaar

Achterom 2a
Breda
Inleiding Voormalige FABRIEK gebouwd tussen 1829 en 1925 in Ambachtelijk-traditonele stijl, nu woning met zes ateliers voor beeldende kunst..

Het Swart Lam

Haagdijk 22
Breda
Huis "Het Swart Lam", met trapgevel uit het begin van de 17e eeuw, waterlijsten (een kopje in het midden), twee natuurstenen medaillons, gep..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel met bovenhuis in Breda

Foto's (4)