Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis annex cafe met bovenwoning in Breda

Woonhuis

Ginnekenweg 334
4835NM Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1902-1903


Beschrijving van Woonhuis annex cafe met bovenwoning

Inleiding Aan de westelijke zijde van de Ginnekenweg staat het WOONHUIS annex CAFE met BOVENWONING, gebouwd in 1902-'03 naar een ontwerp van de Bredase architecten P.A. Oomens en L. van der Pas. Het object is gebouwd in de stijl van de Art Nouveau. Reeds in 1906 is de begane grond van het woonhuis no. 334 uitgebroken en vervangen door een winkelpui, eveneens in de stijl van de Art Nouveau en aangepast aan de pui van het café op no. 336. In 1927, 1939 en 1940 hebben diverse kleine interne verbouwingen plaatsgevonden. In 1967 is de winkel verbouwd tot café. In 1989 is het houten kozijn van de winkelpui vernieuwd. De straatwand van de Ginnekenstraat is ter plaatse aaneengesloten bebouwd. Omschrijving Het object heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen plus een kapverdieping. Het wordt gedekt door een afgeplat schilddak met verbeterde Hollandse pannen. Op de topgevel een zadeldak met later geplaatste asbest-leien. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, met banden, strekken en lijsten in rode, witte en groenkleurige strengperssteen. De voormalige winkelpui is opgetrokken in natuursteen. De lateien, alsmede de dorpels van de rechtgesloten vensters op de verdieping zijn van hardsteen. De voorgevel wordt afgesloten door een geprofileerde gootlijst op consoles. Het fries is voorzien van siermetselwerk. De voorgevel heeft een asymmetrische indeling met op de begane grond afwisselend om-en-om geplaatst drie voordeuren en twee winkel/café-puien, alle in een zware natuurstenen omlijsting, terwijl op de verdieping afwisselend drie T-schuifvensters (indeling deels vereenvoudigd) met houten rolluiken en glas-in-lood bovenlichten, en een tweetal houten erkers zijn geplaatst. De linker erker heeft een driehoekige plattegrond terwijl de vensters zijn voorzien van houten rolluiken, de rechter heeft een driekantige plattegrond en een plat dak. De topgevel boven de rechter erker heeft een fors overstek en een samengesteld rondboogvenster. Op het plat dak staat een tweetal schoorstenen met siermetselwerk. Tegen het dakschild aan de straatzijde twee eenvoudige dakkapellen. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van Breda, met als detail de functieverandering van woonhuis tot winkel; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek in de vormen van de Art Nouveau, het is een goed voorbeeld van het werk van de architecten Oomens en Van der Pas die de Art Nouveau in Breda representeren; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519004
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis annex cafe met bovenwoning in Breda

Gesticht Pius, hoofdgebouw uit 1871,met een mengeling van Neo-Barokke en Neo-Classicistische stijlvormen

Ginnekenweg 335
Breda
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Ginnekenweg staat, in de rooilijn van de bebouwing van de straatwand, maar aan de noordelijke zijd..

Gesticht Pius, eenbeukige kapel, gebouwd omstreeks 1900

Ginnekenweg 335
Breda
Inleiding Aan de oostelijke zijde van het voormalige gesticht Pius staat de bijbehorende eenbeukige KAPEL, gebouwd omstreeks 1900. De kapel..

Sint Laurentius

Ginnekenweg 333
Breda
St.Laurentius. 1901-1902, door Jos.Cuypers en Jan Stuyt. Driebeukige kruisbasiliek in neogotische trant, met ten dele vijfbeukig schip, koor..

Heilig Hartbeeld

Ginnekenweg 333
Breda
Inleiding Het voorplein van de reeds beschermde R.K. Laurentiuskerk van Ginneken, monumentnummer 10146, wordt aan de westelijke zijde begre..

Herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, met dwars zadeldak en lijstgevel, ingang met versierd bovenlicht, hoofdgestel met guirlande en voluutvo ..

Ginnekenmarkt 9
Breda
Herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, met dwars zadeldak en lijstgevel, ingang met versierd bovenlicht, hoofdgestel met guirlande e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis annex cafe met bovenwoning in Breda