Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectische stijl in Breda

Woonhuis

Ginnekenweg 206
4835NH Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van Herenhuis in eclectische stijl

Inleiding Het HERENHUIS is gesitueerd aan de westelijke zijde van de Ginnekenweg en werd gebouwd in 1863 in Eclectische stijl, in opdracht van P.H.J.G. Jonckheer. In 1905, en opnieuw in 1960, werd de tuin verkleind. In 1933 zijn tegen de achterzijde van het huis een extra kamer en een garage gebouwd. Het voormalige koetshuis, tegen de noordelijke zijde van het pand, is thans als kamer bij het huis getrokken. Omschrijving Het vrijstaande, blokvormige object heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen plus een kap. Het pand wordt gedekt door een afgeplat schilddak met oud-Hollandse pannen. Op het dak staan vier schoorstenen in carrévorm. Tegen de noordelijke zijde van het pand staat het voormalige koetshuis; tegen de zuidelijke zijde de als eenlaags uitgevoerde, nimmer voltooide entree. Deze zou oorspronkelijk over twee bouwlagen worden uitgevoerd. Het pand is opgetrokken in baksteen. De gevels zijn voorzien van een pleisterlaag. De voorgevel heeft een strak symmetrische indeling met vier vensterassen, op de begane grond alle voorzien van getoogde en beluikte openslaande vleugeldeuren, op de etage getoogde zesruits schuifvensters. De gevel wordt afgesloten door een gestuct fries en een geprofileerde gootlijst. De overige gevels hebben eveneens een symmetrische indeling met onder meer zesruits schuifvensters, halfvensters, openslaande deuren. In de ingangspartij een houten paneeldeur met gietijzeren deurrooster en bovenlicht. Het bovenliggende balkon is voorzien van een ijzeren hekwerk. Op het dak van het woonhuis staat een kleine ijzeren klokkenstoel, waarin een luidklokje hangt. In het interieur zijn onder meer van belang de indeling, met parallel aan de voorgevel gesitueerde gangen. In het gehele pand bevinden zich nog de oorspronkelijke stucplafonds en paneeldeuren. Het voormalige koetshuis telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen. De inrijpoort van het voormalige koetshuis is vervangen door een venster. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van Breda en omgeving; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur als vroeg voorbeeld van eenvoudig pleistereclecticisme met afgewogen verhoudingen; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de uitbreiding van de stad in de negentiende eeuw; gaafheid/herkenbaarheid: het object heeft belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519003
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectische stijl in Breda

Herenhuis aan de ginnekenweg staat direct aan de straat

Ginnekenweg 222
Breda
Inleiding Het HERENHUIS aan de Ginnekenweg staat direct aan de straat en dateert uit 1864-'65. Het blokvormige pand is uitgevoerd in een st..

Koetshuis, behorende bij het herenhuis Ginnekenweg 222, staat iets terug in de rooilijn

Ginnekenweg 222
Breda
Inleiding Het KOETSHUIS, behorende bij het herenhuis Ginnekenweg 222, staat iets terug in de rooilijn. De noordelijke gevel sluit aan op de..

Hek voor koetshuis

Ginnekenweg 222
Breda
Inleiding Vóór het koetshuis staat een manshoog HEKWERK, bestaande uit een vleugelpoort, daterende uit omstreeks 1865. Omschrijving He..

Groot herenhuis met gepleisterde lijstgevel

Franklin Rooseveltlaan 4
Breda
Groot herenhuis met gepleisterde lijstgevel uit plm 1850.

Groot herenhuis met gepleisterde lijstgevel

Ginnekenweg 291
Breda
Groot herenhuis met gepleisterde lijstgevel uit plm 1850.

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in eclectische stijl in Breda