Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Blauwe kamer in Breda

Kasteel Buitenplaats

Galderseweg 65
4836AC Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van De Blauwe kamer

Inleiding LANDHUIS "de Blauwe Kamer" uit 1921. Het huis mengt motieven van de heroriƫntatie op traditionele bouwwijzen met de Engelse landhuisstijl en is gebouwd in opdracht van Mr. M. Tydeman naar ontwerp van architect J.J. van Nieukerken. Het landhuis ligt geheel vrij in een parkachtige tuin in de bossen. Het bijbehorende koetshuis, dat in ca. 1970 sterk is verbouwd, behoort niet tot de rijksbescherming. Sinds 1964 is het landhuis in gebruik als bestuurs- en administratiecentrum van de Stichting Samivoz, een inrichting voor visueel en verstandelijk gehandicapte kinderen. Na 1974 verrezen voor deze stichting op een groot gedeelte van de tuin en bossen diverse paviljoens. Omschrijving Het eenlaagse landhuis heeft een rechthoekige plattegrond onder een rieten zadeldak met wolfseinden en in de kap nog twee bouwlagen. In de dakschilden zijn diverse rechthoekige en ronde dakkapellen opgenomen. Het huis is opgetrokken uit paarsroze handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. De drie typisch Engelse schoorsteenpartijen met siermetselwerk hebben natuurstenen hoekblokken. De risalerende monumentale ingangspartij met gebeeldhouwde stijlen en luifel, strekt zich uit tot de kapverdieping. In de gevels diverse houten deur- en raampartijen bestaande uit een-, twee-, drie- en vierdelige kozijnen met bovenlichten en kleine roedenverdeling. De vensters op de begane grond hebben alle benedenluiken. Draaiende delen met smeedijzeren bouwbeslag. Aan de westgevel smeedijzeren jaartalankers "1921". Aan de achterkant van het huis een vijfzijdige houten serre. Klokkenstoel met luidklokje. Het interieur is ambachtelijk gedetailleerd. Hal, gang, trappenhuis en diverse vertrekken zijn voorzien van houten lambrizeringen met kasten en ingebouwde banken. Bordestrap met balustrade en gedraaide balusters. Paneeldeuren. Marmeren (Antwerpse) schoorsteenmantels met beeldhouwwerk. Stucplafonds met lijsten. Waardering Het landhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de landschappelijke ontwikkeling, namelijk de bouw van landhuizen voor de elite in de bosrijke omgeving van Breda. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang als voorbeeld van de traditionalistische werkwijze van architect J.J. van Nieukerken, die bekend was om zijn degelijke verwerking van historische motieven; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. Gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519001
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Blauwe kamer in Breda

Boerderij van het brabantse langgeveltype

Galderseweg 73
Breda
Boerderij van het Brabantse langgeveltype. Met put, schuur van het Vlaamse type en bakhuis, in geboomte verscholen. Steen met inscriptie "E...

Boerderij van het brabantse langgeveltype met schuur van het vlaamse type en bakhuis

Galderseweg 79
Breda
Boerderij van het Brabantse langgeveltype met schuur van het Vlaamse type en bakhuis. Op het goed De Blauwe Kamer.

Boerderij van het brabantse langgeveltype

Reeptiend 50
Breda
Boerderij van het Brabantse langgeveltype. Mooi complex met schuur van het Vlaamse type, die aan de langszijde nog met leem bestreken vlecht..

Heyacker

Galderseweg 7
Breda
Inleiding "Heyacker". Hoofdgebouw van de TUCHTSCHOOL, Rijksinrichting voor jongens. Ontwerp uit 1904-05 van rijksbouwmeester Willem Corneli..

Heyacker

Galderseweg 7
Breda
Inleiding "Heyacker". DIRECTEURSWONING van de TUCHTSCHOOL, Rijksinrichting voor jongens, gelegen links van het hoofdgebouw. Ontwerp uit 190..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Blauwe kamer in Breda