Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Witte Huisjes in Breda

Woonhuis

Fellenoordstraat 128
4811TJ Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1889-1890


Beschrijving van Witte Huisjes

Inleiding De 'Witte Huisjes' (gebouw U), gelegen aan de zuidelijke zijde van het exercitieterrein van de Seeligkazerne, zijn voormalige DIENSTWONINGEN, bestemd voor onder-officieren met hun gezinnen. De lange, lage rij met 14 woonhuizen werd gebouwd in 1889-'90. Omstreeks 1915 zijn de woonhuizen alle voorzien van een dakkapel. In de woningen was geruime tijd de D.G.W.T.-afdeling Breda gevestigd. Na de verhuizing van deze afdeling bleven de woningen in gebruik als kantoorruimte. Omschrijving Het object heeft een langgerekte, rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en wit geschilderd en worden afgesloten door een geprofileerde gootlijst. De voorgevel is ritmisch ingedeeld met afwisselend één of twee getoogde twaalfruits schuifvensters en opgeklampte deuren met getoogd driedelig bovenlicht. Alle deur- en vensteropeningen zijn voorzien van een kuif. De gevelindeling correspondeert met de oorspronkelijke plattegrond. Op het dakschild aan de zijde van het exercitieterrein staan, op regelmatige afstand, dakkapellen, voorzien van plat dak met overstek en openslaande roedenvensters. Op de nok van het dak staan, met name op het rechterdeel van de rij, nog de oorspronkelijke gemetselde schoorstenen. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de relatie van Breda met het Nederlandse leger en als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van de kazernebouw. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur. Het heeft ensemblewaarden: het is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen en wegen van het kazerneterrein. Het is zeldzaam als voorbeeld van militaire woningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 519000
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Witte Huisjes in Breda

Groot Arsenaal

Fellenoordstraat 93
Breda
Groot Arsenaal. Aan de Gasthuisvelden, op het terrein van de Seeligkazerne, het voormalig Groot Arsenaal, gebouwd in 1771. Een rechthoekig g..

Dwarspandje zonder verdieping onder met pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels en lager achterliggend dwarspandje zonder verdieping onder met pannen ..

Jan van Polanenkade 30
Breda
In de kern waarschijnlijk 17e eeuws dwarspandje zonder verdieping onder met pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels en lager achterliggend ..

De Noordpool

Jan van Polanenkade 28
Breda
IJsfabriek "De Noordpool". Pand zonder verdieping met laat 19e eeuwse neorenaissance voorgevel en waarschijnlijk oudere kern, onder zadeldak..

Pakhuis van de pelmolen

Jan van Polanenkade 26
Breda
Pakhuis van de pelmolen, gebouwd in 1688. Breed en diep pand met verdieping, opgetrokken in rode baksteen en onder met pannen gedekt zadelda..

Huis onder dwars zadeldak en met witgepleisterde lijstgevel waarin inrijpoort en empire schuiframen

Nieuwe Huizen 55
Breda
Huis onder dwars zadeldak en met witgepleisterde lijstgevel waarin inrijpoort (boven de boog een sieranker) en Empire schuiframen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Witte Huisjes in Breda

Foto's (1)