Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Warenhuis nu restaurant met bovenwoningen en kantoren in Breda

Gebouw

Catharinastraat 1
4811XD Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1924


Beschrijving van Warenhuis nu restaurant met bovenwoningen en kantoren

Inleiding WARENHUIS gebouwd in 1924 nu restaurant met bovenwoningen en kantoren. Ontwerp van architect C.M. van de Beld. Het voormalige warenhuis ligt op een perceel grond dat ingesloten is door belendende bebouwing op de hoek van de Catharinastraat en Kasteelplein. Het ligt binnen het beschermde stadsgezicht. De onderpui is na de Tweede Wereldoorlog gewijzigd. Bij de bouw van het warenhuis moest de toren boven de hoofdingang hoger worden dan die van het warenhuis van Vroom & Dreesmann in de Karrestraat. Omschrijving Het pand heeft vijf bouwlagen waarvan de onderste de kelder is en de bovenste de zolderverdieping, onder twee loodrecht op elkaar staande zadeldaken gedekt met leien, tussen tuitgevels. Boven de hoofdingang, op de ronde hoek een achthoekige toren onder koperen helmdak met bolbekroning. De gevels en goten van het pand aan plein en straatkant bestaan uit gefrijnde Bentheimer zandsteen met gebeeldhouwde reliëfs op een basement van diabaas. De achtergevels zijn opgetrokken uit paarsrode baksteen gemetseld in kruisverband. De beide gevels aan de straat, respectievelijk twee en zes traveeën breed, zijn over de volle hoogte voorzien van lisenen. Elke travee bevat op de begane grond één groot etalageraam en op de verdiepingen twee tweedelige schuifvensters. De buitenste traveeën zijn één venster breed. Reliëfs op de borstweringen tussen de pui en de vensters van de verdieping in de vorm van cartouches met in de hoeken florale motieven rond een veld. Boven beide oorspronkelijke ingangen cartouches met tandraderen. Op de hoek boven de entree, in de basis van de toren een reliëf met het wapen van Breda onder gevleugelde engelen tussen twee leeuwen. Op het dakschild bevinden zich kapellen. Het inwendige is geheel gewijzigd. Waardering Het voormalige warenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van handel en nijverheid in het zuiden van Nederland; het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling en het warenhuis in Nederland; het object heeft architectuurhistorische waarden; het is van belang in het oeuvre van architect C. van de Beld en het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik namelijk zandsteen, vanwege de detaillering en de markante stedelijke hoekoplossing; Gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; Zeldzaamheid: het object is van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518996
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Warenhuis nu restaurant met bovenwoningen en kantoren in Breda

Koning Willem III

Kasteelplein 2
Breda
Inleiding RUITERSTANDBEELD van koning-stadhouder Willem III (1650-1702) op sokkel uit 1921. Willem III was Heer van Breda en prins van Oran..

Huis met lijstgevel uit het midden van de 19e eeuw, beganegronds geblokt wit, daarboven schoon werk

Catharinastraat 7
Breda
Huis met lijstgevel uit het midden van de 19e eeuw, beganegronds geblokt wit, daarboven schoon werk. Voorgevel nog geheel woonhuisvorm.

Prins Cardinaal

Reigerstraat 2
Breda
Huis "De Prins Cardinaal", oorspronkelijk XVIIe eeuwse herberg. Uiterlijk thans uit plm 1860; geel gepleisterd. Op de hoek van het Kasteelpl..

Vergulden ABC

Grote Markt 56
Breda
Huis "Den Vergulden ABC", uit 1708. Trapgevel met zandstenen vleugelstukken.

Brecht

Kasteelplein 10
Breda
Huis Brecht, voormalig Militair Hospitaal, thans deel van de Koninklijke Militaire Academie. Laatgotisch woonhuis uit de eerste helft der 16..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)