Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij: Vlaamse schuur in Breda

Boerderij

Blauwtjes 1
4814TR Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1860


Beschrijving van Boerderij: Vlaamse schuur

Inleiding De schuur zuidelijk van het woonstalhuis gelegen is van het Vlaamse type. De nok van de schuur staat haaks op die van het woonstalhuis. Aan de oostkant bevindt zich een paardenstal. De overige inrichting van de schuur is meerdere malen gewijzigd onder andere voor het plaatsen van melkvee. Omschrijving De tweebeukige Vlaamse SCHUUR van langsdeeltype heeft een schilddak met wolfseinde gedekt met grijze Tuile du Nordpannen. Aan de noord-oostkant van de schuur een overhuivend dak gedragen door korbeelhout boven de één travee teruggeplaatste deeldeuren. De schuur heeft zwart geteerde houten wanden voorzien van horizontale houten delen met groef en messing staande op een gemetselde plint. De west- en oostkant van de schuur is gedeeltelijk opgetrokken uit baksteen. Inwendig zijn de vijf dekbalkgebinten bewaard gebleven. Waardering De Vlaamse SCHUUR is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de boerderijbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw; het is van belang als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van de Vlaamse schuur. Ensemblewaarden: de schuur maakt deel uit van een complex dat van algemeen belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518964
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij: Vlaamse schuur in Breda

Boerderij: woonstalhuis

Blauwtjes 1
Breda
Inleiding Het woonstalhuis met stijlkenmerken van de Neo-Renaissance is onderdeel van een complex, gebouwd door de familie Oomen die hier v..

Boerderij van het brabantse langgeveltype

Heilaarstraat 235
Breda
Boerderij van het Brabantse langgeveltype. Monumentaal complex, woonhuis gedeelte uitzonderlijk door een uitbouw met bovenverdieping en topg..

Boerderij van het Kempische langgeveltype, verbonden met een forttoren, overblijfsel van het kasteel gageldonk: vierkante toren, door geprofileerde wa ..

Gageldonksepad 1
Breda
Boerderij van het Kempische langgeveltype, verbonden met een forttoren, overblijfsel van het kasteel Gageldonk: vierkante toren uit omstreek..

Boerderij van het Kempische langgeveltype

Gageldonkseweg 39
Breda
Boerderij van het Kempische langgeveltype, met jaarankers 1760. Bakhuis met aangebouwde oven, 18e eeuw.

Kapel

Moerenpad 10
Breda
KAPEL van de H. Maagd. Vroeg 16e eeuws zaalgebouw door steunberen versterkt en met riet gedekt; twee traveeën diep en driezijdig gesloten. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)