Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij: woonstalhuis in Breda

Boerderij

Blauwtjes 1
4814TR Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1860


Beschrijving van Boerderij: woonstalhuis

Inleiding Het woonstalhuis met stijlkenmerken van de Neo-Renaissance is onderdeel van een complex, gebouwd door de familie Oomen die hier vier generaties tot 1995 heeft geboerd. De boerderij heeft geen agrarische functie meer. Omschrijving Het WOONSTALHUIS van het langgeveltype heeft een rechthoekige plattegrond. De voorgevel ligt op het westen. De kelders met opkamer bevinden zich aan de noordoostkant van het woonhuisgedeelte. De oorspronkelijke indeling van het bedrijfsgedeelte (potstal) is gewijzigd. Het huis heeft een zadeldak gedekt met riet. De plattegrond versmalt ter plaatse van de overgang van het bedrijfs- naar het woongedeelte. Het eerste heeft een lage en het laatste een hogere dakvoet. Het vijf travee├źn brede symmetrische woongedeelte met hoekpilasters en uitspringende plint heeft een voorgevel met stijlkenmerken van de Neo-Renaissance. In het midden de voordeur en aan weerskanten twee zesruits schuifvensters met luiken. Het opgaande werk bestaat uit gele handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband met profielstenen in de plint, afgewisseld door rode baksteen in siermetselwerk van fries, horizontale banden, rondbogen en boogtrommels van muuropeningen. Aanzetstenen van natuursteen. In de gevels smeedijzeren balkankers. Op de nok van het dak een smeedijzeren klokkenstoel met bronzen luidklokje. De indeling van het woongedeelte van de boerderij is grotendeels authentiek. Het heeft een brede middengang, uitkomend in de keuken met aan weerskanten een kamer aan de voorkant van het huis. In de linker een schouw met zwart marmeren mantel en in de rechter een grote schouw met schildpadtegels. Aan de noordoostkant van het huis een grote dubbele kelder met twee ramen en diefijzers en erboven een opkamer. In keuken een tweede grote schouw met op zolder spekluik. Balken plafonds. Deuren met twee bossingpanelen. De gebinten van het stalgedeelte worden ondersteund door twee houten standjukken. Waardering Het WOONSTALHUIS is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de boerderijbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw; het is van belang als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Het complex heeft architectuurhistorische waarden vanwege de voor een boerderij rijke gevelbehandeling. Gaafheid/zeldzaamheid: het is een zeldzaam voorbeeld van een rijk gedetailleerde boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518963
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij: woonstalhuis in Breda

Boerderij: Vlaamse schuur

Blauwtjes 1
Breda
Inleiding De schuur zuidelijk van het woonstalhuis gelegen is van het Vlaamse type. De nok van de schuur staat haaks op die van het woonsta..

Boerderij van het brabantse langgeveltype

Heilaarstraat 235
Breda
Boerderij van het Brabantse langgeveltype. Monumentaal complex, woonhuis gedeelte uitzonderlijk door een uitbouw met bovenverdieping en topg..

Boerderij van het Kempische langgeveltype, verbonden met een forttoren, overblijfsel van het kasteel gageldonk: vierkante toren, door geprofileerde wa ..

Gageldonksepad 1
Breda
Boerderij van het Kempische langgeveltype, verbonden met een forttoren, overblijfsel van het kasteel Gageldonk: vierkante toren uit omstreek..

Boerderij van het Kempische langgeveltype

Gageldonkseweg 39
Breda
Boerderij van het Kempische langgeveltype, met jaarankers 1760. Bakhuis met aangebouwde oven, 18e eeuw.

Kapel

Moerenpad 10
Breda
KAPEL van de H. Maagd. Vroeg 16e eeuws zaalgebouw door steunberen versterkt en met riet gedekt; twee travee├źn diep en driezijdig gesloten. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)