Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis, behorende bij het herenhuis Ginnekenweg 222, staat iets terug in de rooilijn in Breda

Woonhuis

Ginnekenweg 222
4835NH Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1864-1865


Beschrijving van Koetshuis, behorende bij het herenhuis Ginnekenweg 222, staat iets terug in de rooilijn

Inleiding Het KOETSHUIS, behorende bij het herenhuis Ginnekenweg 222, staat iets terug in de rooilijn. De noordelijke gevel sluit aan op de grotendeels blinde zuidelijke zijgevel van het woonhuis. Het pand dateert uit 1864-'65 en is eveneens uitgevoerd in een stijl met elementen van het Eclecticisme. Omschrijving Het koetshuis heeft een globaal rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak, belegd met kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, waarbij de oostelijke gevel is gepleisterd, voorzien van schijnvoegen en bekroond door een als fronton bepleisterde en omlijste topgevel, met geprofileerde windveren en een leeg medaillon. De inrijpoort bestaat uit een vleugelpaneeldeur met gietijzeren deurroosters, waarop in laagreliëf vazen staan afgebeeld. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het heeft belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van Breda; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van waarde als vroeg voorbeeld van het pleistereclecticisme; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van Breda in de tweede helft van de negentiende eeuw; gaafheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518960
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis, behorende bij het herenhuis Ginnekenweg 222, staat iets terug in de rooilijn in Breda

Herenhuis aan de ginnekenweg staat direct aan de straat

Ginnekenweg 222
Breda
Inleiding Het HERENHUIS aan de Ginnekenweg staat direct aan de straat en dateert uit 1864-'65. Het blokvormige pand is uitgevoerd in een st..

Hek voor koetshuis

Ginnekenweg 222
Breda
Inleiding Vóór het koetshuis staat een manshoog HEKWERK, bestaande uit een vleugelpoort, daterende uit omstreeks 1865. Omschrijving He..

Herenhuis in eclectische stijl

Ginnekenweg 206
Breda
Inleiding Het HERENHUIS is gesitueerd aan de westelijke zijde van de Ginnekenweg en werd gebouwd in 1863 in Eclectische stijl, in opdracht ..

Groot herenhuis met gepleisterde lijstgevel

Franklin Rooseveltlaan 4
Breda
Groot herenhuis met gepleisterde lijstgevel uit plm 1850.

Groot herenhuis met gepleisterde lijstgevel

Ginnekenweg 291
Breda
Groot herenhuis met gepleisterde lijstgevel uit plm 1850.

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis, behorende bij het herenhuis Ginnekenweg 222, staat iets terug in de rooilijn in Breda