Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis aan de ginnekenweg staat direct aan de straat in Breda

Woonhuis

Ginnekenweg 222
4835NH Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1864-1865


Beschrijving van Herenhuis aan de ginnekenweg staat direct aan de straat

Inleiding Het HERENHUIS aan de Ginnekenweg staat direct aan de straat en dateert uit 1864-'65. Het blokvormige pand is uitgevoerd in een stijl met elementen van het Eclecticisme. Het pand is meermalen verbouwd. De in 1896 aan de achterzijde toegevoegde serre is in 1906 weer verwijderd. In 1929 werd de zolderverdieping in gebruik genomen als dubbele slaapkamer, waarbij op het zuidelijke en noordelijke dakschild dakkapellen werden geplaatst. In 1977 zijn keuken, bijkeuken en schuur verbouwd. In 1991 is het pand gerestaureerd. Omschrijving Het pand heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen plus een kapverdieping. Het wordt gedekt door een afgeplat schilddak, waarvan de kruispannen vervangen zijn door dakleer. Op het dak zijn vier schoorstenen geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. De voorgevel is gepleisterd, terwijl de zijgevels zijn gecementeerd. De voorgevel telt vijf vensterassen en heeft een symmetrische opbouw met een halfsteens uitspringende middenrisaliet en hoeklisenen. Horizontale geleding vindt plaats door de natuurstenen plint, een cordon- annex dorpellijst met balusters ter plaatse van de scheiding van begane grond en etage, en de afsluitende, forse kroonlijst met gestuct fries. De gevel is rijk versierd met stucornamenten zoals kuiven, oreillons op de etage, en spaarvelden in fries en hoeklisenen. In de middenrisaliet zijn opgenomen de ingangspartij met vleugelpaneeldeur met bovenlicht, waarin een achthoekige lantaarn, gevat tussen natuurstenen pilasters en op dito voluutconsoles gesteld balkon, met een ajour opengewerkte balustrade met florale motieven, geplaatst tussen hardstenen balusters. Alle vensters in de voorgevel zijn zesruits getoogde schuifvensters, voorzien van hardstenen dorpels. Tegen het dakschild, boven de middenrisaliet, staat een dakkapel met segmentvormig fronton en houten gesneden wangen. In de zuidelijke zijgevel ter hoogte van de etage een vierruits schuifvenster met gestucte, geprofileerde omlijsting. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het heeft belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van Breda; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van waarde als vroeg voorbeeld van het pleistereclecticisme; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van Breda in de tweede helft van de negentiende eeuw; gaafheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518959
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis aan de ginnekenweg staat direct aan de straat in Breda

Koetshuis, behorende bij het herenhuis Ginnekenweg 222, staat iets terug in de rooilijn

Ginnekenweg 222
Breda
Inleiding Het KOETSHUIS, behorende bij het herenhuis Ginnekenweg 222, staat iets terug in de rooilijn. De noordelijke gevel sluit aan op de..

Hek voor koetshuis

Ginnekenweg 222
Breda
Inleiding Vóór het koetshuis staat een manshoog HEKWERK, bestaande uit een vleugelpoort, daterende uit omstreeks 1865. Omschrijving He..

Herenhuis in eclectische stijl

Ginnekenweg 206
Breda
Inleiding Het HERENHUIS is gesitueerd aan de westelijke zijde van de Ginnekenweg en werd gebouwd in 1863 in Eclectische stijl, in opdracht ..

Groot herenhuis met gepleisterde lijstgevel

Franklin Rooseveltlaan 4
Breda
Groot herenhuis met gepleisterde lijstgevel uit plm 1850.

Groot herenhuis met gepleisterde lijstgevel

Ginnekenweg 291
Breda
Groot herenhuis met gepleisterde lijstgevel uit plm 1850.

Kaart & Routeplanner