Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Joseph in Breda

Kerkelijk Gebouw

Waterstraat 5
4811WZ Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Sint Joseph

Inleiding Voormalige KOSTERIJ, nu woning, liggend aan de zuidkant van de voormalige schuilkerk "St. Joseph", op een rechthoekige plattegrond. Na 1950 werd in de onderpui van de kosterij een onderdoorgang gemaakt naar het achterliggende terrein. Omschrijving De tweelaagse kosterij heeft een zadeldak met de nok parallel aan de straat. Het dak is gedekt met Oudhollandse pannen. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. De gepleisterde voorgevel heeft een plint, cordonlijst, kroonlijst en fries. De voorgevel bevat op de begane grond twee muuropeningen met ellipsboog. In de linker, die de toegang vormt tot de kerk een dubbele paneelvoordeur met houtsnij- en lijstwerk gelijk aan de deuren van de kerk. Op de verdieping twee zesruits schuifvensters. In de hal van de kosterij een ingemetselde gedenksteen, gedateerd 1 mei 1891, met het volgende opschrift: "Zie tweetal eeuwen knielden hier voor Neer uw heilig ALTAAR Heer! Wel stond ik droef als Jesus ging; Weer prijk ik blij St. Josephkring! Het bestuur: de weleerwaarde heer kapelaan". Waardering De voormalige kosterij is van algemeen belang. Het gebouw heeft als onderdeel van een groter geheel cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de schuilkerken. Het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur doordat het de transformatie van een schuilkerk naar een in het stadsbeeld zichtbare kerk representeert. Zeldzaamheid: het complex is van belang wegens de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid van dergelijke schuilkerken, verbonden met een bijzondere ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518946
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Joseph in Breda

Sint Joseph

Waterstraat 5
Breda
Inleiding Voormalige SCHUILKERK "St. Joseph" in Waterstaatsclassicisme uit ca. 1850, nu horecagelegenheid. Het object heeft een rechthoekig..

Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, kroonlijst op klossen

Nieuwstraat 21
Breda
Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, kroonlijst op klossen; tweedelige deur met gesneden bovenlichtversiering in Lodewijk XVI stijl;..

Huis op de hoek van de waterstraat, met gebosseerd geelgepleisterde gevels en met zadeldak

Nieuwstraat 19
Breda
Huis op de hoek van de Waterstraat, met gebosseerd geelgepleisterde gevels en met zadeldak.

Huis met witgeverfde lijstgevel

Nieuwstraat 17
Breda
Huis met witgeverfde lijstgevel.

Groot herenhuis

Nieuwstraat 23
Breda
Groot herenhuis uit plm 1830. Gepleisterde lijstgevel; rondbogige ingang tussen twee korinthische zuilen die een hoofdgestel dragen. De deur..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Joseph in Breda

Foto's (1)