Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Joseph in Breda

Kerkelijk Gebouw

Waterstraat 5
4811WZ Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Sint Joseph

Inleiding Voormalige SCHUILKERK "St. Joseph" in Waterstaatsclassicisme uit ca. 1850, nu horecagelegenheid. Het object heeft een rechthoekige plattegrond met een hoge voor-en een lagere achterbouw. Aan de zuidkant van de kerk ligt de bijbehorende kosterij. In 1891 werd de kerk in de hoogte in tweeën gedeeld en kreeg een andere functie. Omschrijving De kerk uit ca. 1640 heeft een tweelaagse voorbouw met een ingezwenkte halsgevel met fronton aan de straat. De voorbouw heeft een zinken dak dat de vorm van de halsgevel volgt. De symmetrische, van blokpleisterwerk voorziene halsgevel, is drie traveeën breed. De gevel heeft een basement, hoekpilasters met terracotta kapitelen, middenrisaliet, gekorniste kroonlijst en fries. In de middenrisaliet de monumentale hoofdingang bestaande uit een dubbele paneelvoordeur met houtsnij- en lijstwerk gelijk aan die van de deuren in de kosterij. Hierboven een bovenlicht in een rondboog. In de voorgevel op de begane grond tweedelige vensters met zij- en tussenzuiltjes met een Korintisch kapiteel en in bovenlicht glas-in-lood. In een nis in de halsgevel het beeld van de patroonheilige. Alle muuropeningen, in zowel de voor- als de achterbouw, zijn voorzien van een rondboog waarin houten roedenvensters met een geometrische roedenverdeling. De achterbouw heeft eveneens twee bouwlagen. Hierin bevindt zich een vier traveeën tellende, driebeukige zaalkerk onder zadeldak gedekt met Oudhollandse pannen. Zowel de voor- als de achterbouw zijn opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Op de bovenverdieping van de achterbouw is de oorspronkelijke indeling met de ronde houten zuilen en het stucplafond van de kerkruimte nog aanwezig. De zuilen hebben Dorische kapitelen. Het stucplafond heeft een gewelfde middenbeuk met lijstwerk in geometrische motieven en vlakgedekte zijbeuken. Waardering De voormalige schuilkerk is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de schuilkerken. Het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur doordat het de transformatie van een schuilkerk naar een in het stadsbeeld zichtbare kerk representeert. Zeldzaamheid: het complex is van belang wegens de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid van dergelijke schuilkerken, verbonden met een bijzondere ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518945
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Joseph in Breda

Sint Joseph

Waterstraat 5
Breda
Inleiding Voormalige KOSTERIJ, nu woning, liggend aan de zuidkant van de voormalige schuilkerk "St. Joseph", op een rechthoekige plattegron..

Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, kroonlijst op klossen

Nieuwstraat 21
Breda
Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, kroonlijst op klossen; tweedelige deur met gesneden bovenlichtversiering in Lodewijk XVI stijl;..

Huis op de hoek van de waterstraat, met gebosseerd geelgepleisterde gevels en met zadeldak

Nieuwstraat 19
Breda
Huis op de hoek van de Waterstraat, met gebosseerd geelgepleisterde gevels en met zadeldak.

Huis met witgeverfde lijstgevel

Nieuwstraat 17
Breda
Huis met witgeverfde lijstgevel.

Groot herenhuis

Nieuwstraat 23
Breda
Groot herenhuis uit plm 1830. Gepleisterde lijstgevel; rondbogige ingang tussen twee korinthische zuilen die een hoofdgestel dragen. De deur..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)