Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beeld "de Turfschipper" in Breda

Overig

Stadserf 1
4811XS Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925-1926
Architect: Gra Rueb

(1 recensie)

Beschrijving van Beeld "de Turfschipper"

Inleiding Het BEELD "de Turfschipper" uit 1926, van beeldhouwster Gra Rueb ('s-Gravenhage), staat centraal opgesteld op het Stadserf tussen de U-vormige uitbreiding van het stadhuis uit 1925 van de architect W.J. Hanrath. In 2004 is het beeld door vernieling zwaar beschadigd geraakt, waarna het is vervangen door een bronzen replica. Het originele beeld van rode terracotta is gerestaureerd en ondergebracht in het Bredaas Museum. Omschrijving Het beeldhouwwerk staat centraal op het met Quenast bestrate Stadserf tussen bovengenoemde gebouwen op een achtzijdige rode natuurstenen sokkel, die op zijn beurt op een eveneens achtzijdige bakstenen bloembak staat. Opschrift op sokkel: "De Turfschipper van Bergen uit Leur, die op 4 maart 1590 Breda hielp veroveren met zijn turfschip waarop 72 soldaten verborgen waren". Waardering Het beeldhouwwerk is van algemeen belang. Het maakt deel uit van een complex met cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling van de stad Breda in de periode tussen de twee wereldoorlogen; het herinnert aan een belangrijke episode in de geschiedenis van de stad. Het heeft kunsthistorische waarden: het is van belang als voorbeeld van het oeuvre van Gra Rueb. Het heeft ensemblewaarden: het is van belang als onderdeel van een waardevol complex binnen de historische stadskern. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518936
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen (1)

Beeld "de Turfschipper"
2
Recensie door: ()
De opmerking: "Het beeldhouwwerk is uitgevoerd in rode terracotta" is gedateerd. Op donderdag 16 juni 2005 heeft wethouder A.J.G. Oomen een bronzen replica onthuld. Het origineel was eerder van de sokkel "gevallen". Om het beeldje hufterproof te maken is een bronzen replica gemaakt. De terracotta uitvoering is nu onderdeel van de collectie van het Breda’s Museum.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beeld "de Turfschipper" in Breda

U-vormige uitbreiding stadhuis

Stadserf 1
Breda
Inleiding De U-vormige uitbreiding in 1925-26 aan het beschermde monument no. 10175/10176 is opgetrokken in Traditionalistische stijl met E..

Ingang naar de Lutherse Kerk, die geheel ingesloten en verborgen ligt achter de oostelijke bebouwing van de Grote Markt.

Veemarktstraat 11K
Breda
Ingang naar de Lutherse Kerk, die geheel ingesloten en verborgen ligt achter de oostelijke bebouwing van de Grote Markt. Van steunberen voor..

Huis met witgeverfde lijstgevel uit omstreeks 1860

Veemarktstraat 15
Breda
Huis met witgeverfde lijstgevel uit omstreeks 1860.

Huis met eenvoudige gepleisterde lijstgevel en zadeldak

Veemarktstraat 5
Breda
Huis met eenvoudige gepleisterde lijstgevel en zadeldak. Kroonlijst op klossen. Eerste helft 19e eeuw.

Huis met gebosseerd gepleisterde, ingezwenkte halsgevel, gedekt door een driehoekig fronton

Veemarktstraat 17
Breda
Huis met gebosseerd gepleisterde, ingezwenkte halsgevel, gedekt door een driehoekig fronton; geflankeerd door siervazen. Begin 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Beeld "de Turfschipper" in Breda