Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wederopbouwboerderij van het type langgevel in Diessen

Boerderij

Beerseweg 1
5087TP Diessen (gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941 (hersteld) ca. 1920 (schuur)


Beschrijving van Wederopbouwboerderij van het type langgevel

Inleiding. LANGGEVELBOERDERIJ, gebouwd in Traditionalistische stijl in 1941, ten gevolge van oorlogsschade als Wederopbouwboerderij. De aangebouwde schuur is rond 1920 gebouwd. De boerderij staat op de kruising van de Beerseweg en de Emmerseweg. Omschrijving. De gevels van de boerderij op rechthoekige plattegrond zijn opgetrokken uit machinale baksteen met rollaag bij de plint. Op het wolfdak ligt riet, de voet is belegd met rode verbeterde hollandse dakpannen. De gevel is links en rechts uitgebouwd met een laag bakstenen muurtje onder ezelsrug. Van links naar rechts is er eerst het stalgedeelte met regelmatig geplaatste muuropeningen. Dat zijn twee smalle raampjes, boogvormige staldeuren, een getoogd zesruits stalraam, weer korfbogige staldeuren en een getoogd stalraam. Het woongedeelte bezit twee schuiframen met drieruits bovenlicht, een deur en nog een schuifraam, onder een strek. De semi-opgeklampte voordeur wordt geaccentueerd door twee bakstenen muurtjes met gebogen ijzeren stangen. De getoogde deur heeft een rechthoekig raampje met sierijzer. In het bovenlicht bevinden zich sierroeden. Boven de deur is in de rieten kap een halfronde dakkapel geplaatst met een kleine roedenverdeling. In de rechter gevel bevindt zich een schuifraam met drieruits bovenlicht en een kelderraam met opkamer en schuifvenster. Op de zolderetage bevinden zich twee vensters. Achter de boerderij bevindt zich de aangebouwde schuur uit ca. 1920. Deze is opgetrokken uit machinale baksteen en heeft een zadeldak met zwarte muldenpannen. Waardering. De Wederopbouwboerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw, het is tevens van belang als vroeg voorbeeld van het herstel van oorlogsschade in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek en de wijze waarop wordt teruggegrepen op het traditionale streekeigen boerderijtype om de inpassing in het dorpsbeeld te bewerkstelligen. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid en is als vroeg voorbeeld van een Wederopbouwboerderij zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518930
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wederopbouwboerderij van het type langgevel in Diessen

Boerderij is als variant op de traditionele langgevelboerderij

Beerseweg 2
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. De BOERDERIJ is als variant op de traditionele langgevelboerderij gebouwd in 1941. Het gebouw in Traditionalistische vormentaal ..

De Pannenhoef

Julianastraat 29
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Boerderij van het Kempische langgeveltype met zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen in rode baksteen, toppilasters en duivengaten. Ja..

Voormalige gemeentehuis

Willibrordusstraat 12
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. HERENHUIS, gebouwd in 1880 in Eclectische stijl. Het werd gebouwd voor M. van Dijck, de toenmalige burgemeester. Het bevindt zic..

Herenhuis onder dwars schilddak met hoekschoorstenen, kroonlijst op klossen en voluutvormige consoles, ramen met kleine roedenverdeling, pilasters en ..

Heuvelstraat 1
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, onder dwars schilddak met hoekschoorstenen, kroonlijst op klossen en voluutvormige consoles, ..

R.K. Kerk van St. Willibrord

Kerksingel 1
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
R.K. Kerk van St. Willibrord. Bestaande uit een driebeukig schip onder een zadeldak, met lage dwars-armen, een koor en een slanke toren. Koo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wederopbouwboerderij van het type langgevel in Diessen