Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige gemeentehuis in Diessen

Woonhuis

Willibrordusstraat 12
5087BS Diessen (gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Voormalige gemeentehuis

Inleiding. HERENHUIS, gebouwd in 1880 in Eclectische stijl. Het werd gebouwd voor M. van Dijck, de toenmalige burgemeester. Het bevindt zich in de kern van de plaats Diessen. Achter het huis werd een grote tuin aangelegd, die heringericht is als openbaar park. In 1954 werd het pand verbouwd tot gemeentehuis. Toegevoegd werden twee glas-in-loodramen en een klokketorentje. In de jaren zeventig werd het aan de achterzijde uitgebreid. Omschrijving. Het rechthoekige tweelaagse herenhuis telt vijf travee├źn en is symmetrisch van opzet, zoals ook de achterwaarts geplaatste bijgebouwen, mogelijk vroeger koetshuizen, aan de zijgevels. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen, de plint en de waterlijsten annex dorpels zijn van hardsteen. Het hoofdgebouw heeft een zadeldak met de nok parallel aan de straat, de bijgebouwen hebben een tentdak met een bewerkte zinken piron. De daken zijn belegd met verbeterde zwarte Hollandse dakpannen. De hoeken en de centrale travee risaleren een halve steen. De getoogde T-vensters van de begane grond zijn hoger dan die van de verdieping. Zij zijn voorzien van een geprofileerde stucomlijsting met een kuif. De brede paneeldeur in het midden heeft een dubbele geornamenteerde omlijsting, voorzien van schoenenschrapers. De deur is voorzien van bewerkte koperen duwstangen en een getoogd glas-in-lood bovenlicht. Onder de gootlijst is er een tandlijst en een geprofileerd gepleisterd fries. Op de hoeken van de nok staan baksteen schoorstenen, in het midden is in 1954 een open klokkenhtorentje onder tentdak aangebracht. De bijgebouwen zijn aan de voorzijde voorzien van een nieuw breed raam. Waardering. Het voormalige herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-ecomomische ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe woningen voor de plaatselijke elite, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het herenhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en de wijze waarop rijke Eclectische motieven op het platteland worden toegepast ter verhoging van de representativiteit. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518929
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige gemeentehuis in Diessen

De Pannenhoef

Julianastraat 29
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Boerderij van het Kempische langgeveltype met zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen in rode baksteen, toppilasters en duivengaten. Ja..

Herenhuis onder dwars schilddak met hoekschoorstenen, kroonlijst op klossen en voluutvormige consoles, ramen met kleine roedenverdeling, pilasters en ..

Heuvelstraat 1
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, onder dwars schilddak met hoekschoorstenen, kroonlijst op klossen en voluutvormige consoles, ..

R.K. Kerk van St. Willibrord

Kerksingel 1
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
R.K. Kerk van St. Willibrord. Bestaande uit een driebeukig schip onder een zadeldak, met lage dwars-armen, een koor en een slanke toren. Koo..

Wederopbouwboerderij van het type langgevel

Beerseweg 1
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. LANGGEVELBOERDERIJ, gebouwd in Traditionalistische stijl in 1941, ten gevolge van oorlogsschade als Wederopbouwboerderij. De aan..

Boerderij is als variant op de traditionele langgevelboerderij

Beerseweg 2
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. De BOERDERIJ is als variant op de traditionele langgevelboerderij gebouwd in 1941. Het gebouw in Traditionalistische vormentaal ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige gemeentehuis in Diessen

Foto's (2)