Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jachthuis in Esbeek

Tuin Park Landgoed

Roovertsebaan 1 a
5085NA Esbeek (gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Jachthuis

Inleiding. JACHTHUIS uit 1900, gebouwd door notaris Huijsmans, die woonde op het landgoed Annanina's Rust in Diessen. Het jachthuis werd gebouwd midden op het middeleeuws hoevecomplex Thulden of Thulder, waarvan de restanten in de vorm van parcelering, houtwallen, beplanting langs wegen en (in de vorm van lindenbomen) bij vroegere bebouwing nu nog grotendeels te zien zijn. Het oude hoevecomplex lag toen temidden van woeste gronden, waar de levensverzekeringsmaatschappij "de Utrecht" de ontginning van het landgoed "de Utrecht" startte. Het huis heeft een samengestelde plattegrondsvorm, bestaande uit een voorhuis en aangebouwd achterhuis, vrijstaand op het perceel rondom liggend in de bossen van het landgoed. Omschrijving. Het drie traveeën brede symmetrische voorhuis heeft één bouwlaag met een zolderverdieping onder zadeldak met een versprongen dakvoet. Het lage achterhuis heeft eveneens een zadeldak, waarvan één dakvlak in het verlengde ligt van dat van het voorhuis en het andere heeft een overstekend gedeelte gedragen door twee houten staanders. De daken zijn belegd met grijze kruispannen. Het huis heeft kruis- en kloostervensters voorzien van roedenramen en onderluiken met in de top van de voorgevel een bolkozijn eveneens met roedenramen. In de top van de achtergevel een rond gietijzeren roedenraam met geometrische verdeling. Het opgaande werk bestaat uit witgepleisterde baksteen en cementen plint. In de voorgevel twee gevelstenen met op de ene het opschrift: E.M.J.W.E. Huijsmans Heer van Aalst en Thulden notaris 3.10.1900 en de andere: een wapen in bas-relïef van de abt van Averbode, met zijn wapenspreuk "Nequid Nimis", de bisschopsmijter die de abt gerechtigd was te dragen, en het opschrift "anno 1662". De steen is afkomstig van de ter plaatse afgebroken leenhoeve van de abdij van Averbode, waarvan Huijsmans de laatste eigenaar was. Waardering. Het jachthuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van jachthuizen op woeste gronden, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het jachthuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de eenvoudige stijl en detaillering en de verwijzingen naar het verleden in de vorm van het hergebruik van een ter plaatse aanwezige oudere gevelsteen. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518922
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jachthuis in Esbeek

Houtvestershuis 'De Utrecht'

Lage Mierdseweg 16
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. Aan de Lage Mierdseweg staat, enigszins verhoogd gelegen aan de zuidwestelijke zijde van de kruising met de Prins Hendriklaan, e..

De Utrecht:Houtvesterswoning met brandtoren

Torenlaan 1
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
In 1905 in opdracht van 'De Utrecht' en naar ontwerp van A.J. Kropholler en J.F. Staal jr. gebouwde HOUTVESTERSWONING met BRANDTOREN, omvatt..

De Utrecht: dienstwoning met grote schuur

Vier Winden 1
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. DIENSTWONING met grote SCHUUR, de eerste uit een reeks van vier, gebouwd in Traditionalistische stijl omstreeks 1920, is gelegen..

'De Merel'

Lage Mierdseweg 19
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de Lage Mierdseweg staat de vrijstaande houten VAKANTIEWONING 'De Merel', uit 1909, met achterliggen..

Landgoed de Utrecht: dienstwoning met kleine schuur

Vier Winden 2
Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Inleiding. DIENSTWONING met kleine SCHUUR, gebouwd omstreeks 1920, is gelegen als tweede in een rij van vier woningen op de zuidoostelijke ..

Kaart & Routeplanner