Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij, gebouwd door "de Maatschappij van Welstand". in Hilvarenbeek

Boerderij

Grote Voort 1
5081HE Hilvarenbeek
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925-1949


Beschrijving van Langgevelboerderij, gebouwd door "de Maatschappij van Welstand".

Inleiding. LANGGEVELBOERDERIJ gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw door "de Maatschappij van Welstand". Verbouwd in 1983. Deze maatschappij ook wel "Welstand" genoemd, werd gesticht in 1822 door ds. Jacob van Heusden, predikant van Hilvarenbeek. Zij had als doel een fonds te vormen ter ondersteuning van de na 1815 ambteloos geworden protestanten. Aanvankelijk eerst voor de plaatselijke kerkelijke gemeente en later voor geheel Noord-Brabant. Na 1834 tot het midden van de 20ste eeuw werden de fondsen hoofdzakelijk gebruikt ter ondersteuning van de landbouwer in kleine protestantse gemeenten in Noord-Brabant en Limburg, alsook in het land van Maas en Waal. De fondsen werden aanvankelijk verkregen door aankoop en verpachting van boerderijen en bouwland en dergelijke. Nu worden andere manieren toegepast. Welstand had in 1922 in Hilvarenbeek het vruchtgebruik over vijf boerderijen. Sinds enige jaren is het pand particulier bezit. Omschrijving. De boerderij bestaat uit één bouwlaag onder zadeldak gedekt met grijze verbeterde hollandse pannen liggend tussen tuitgevels. Het metselwerk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband met aan de straatzijde ornamenten van natuursteen en een cementen plint. De muuropeningen in het woongedeelte met hanekam en ronde aanzetboog. In de hanekam boven de voordeur een natuurstenen sluitsteen met korenschoof in bas-reliëf. Dit symbool werd door de Maatschappij van Welstand onder andere gebruikt in het ledenblad van de organisatie. Het symmetrische woongedeelte in de voorgevel bestaat uit drie traveeën met in het midden de voordeur geflankeerd door kruisvensters met luiken voorzien van roedenramen met afgeronde bovenhoeken. Het bovenlicht van de voordeur bevat een geometrische roedenverdeling met eveneens afgeronde bovenhoeken. Boven de voordeur in het dak een houten kapel voorzien van roedenramen en wangen. Het bedrijfsgedeelte heeft een dwarsdeel met korfboogvormige muuropening en deeldeuren geflankeerd door vierruitsvenster. Op het erf belangrijke fragmenten van een houtwallencomplex. Naast het huis een oude linde. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij onder invloed van de Maatschappij van Welstand. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere maar verzorgde ornamentiek en de bij de streektradities aansluitende vormentaal. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is een der weinige nog gave voorbeelden van een boerderij van de Maatschappij van Welstand. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518915
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij, gebouwd door "de Maatschappij van Welstand". in Hilvarenbeek

De Doornboom

Doelenstraat 53
Hilvarenbeek
Molen- Ronde stenen beltkorenmolen, begin 19e eeuw, "De Doornenboom".

Vrijwel gaaf, ten dele in schoon metselwerk opgetrokken, ten dele witgepleisterd woonhuis zonder verdieping onder hoog, met rode Hollandse pannen gede ..

Tilburgseweg 15
Hilvarenbeek
Vrijwel gaaf, 18e eeuws, ten dele in schoon metselwerk opgetrokken, ten dele witgepleisterd woonhuis zonder verdieping onder hoog, met rode ..

Huis met praktijk

Doelenstraat 31
Hilvarenbeek
Inleiding. HUIS met PRAKTIJK gebouwd in 1936 in de stijl van de Delftse School, voor notaris H.J.A. Pollen. Het ontwerp is van de Hilvarenb..

Pand, bestaande uit begane-grond met pannen schilddak

Holstraat 6
Hilvarenbeek
Pand, bestaande uit begane-grond met pannen schilddak, 18e eeuw.

Dubbele landarbeiderswoning

Klein Loo 2
Hilvarenbeek
Inleiding: Dubbele 18de eeuwse LANDARBEIDERSWONING. De woningen liggen op de rand van de bebouwde kom van Hilvarenbeek en het agrarische bu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij, gebouwd door "de Maatschappij van Welstand". in Hilvarenbeek