Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis met praktijk in Hilvarenbeek

Woonhuis

Doelenstraat 31
5081CJ Hilvarenbeek
Noord Brabant

Bouwjaar: 1936


Beschrijving van Huis met praktijk

Inleiding. HUIS met PRAKTIJK gebouwd in 1936 in de stijl van de Delftse School, voor notaris H.J.A. Pollen. Het ontwerp is van de Hilvarenbeekse architect P. Tooten. De westkant van het rechthoekige erf van het huis ligt aan het Voortse Pad en de oostkant aan de Doelenstraat. Omschrijving. Het huis, dat op een terras ligt, heeft een samengestelde plattegrond met het woongedeelte aan de zuid- en het praktijkgedeelte aan de noordkant van het perceel. Het woongedeelte heeft een vierkante plattegrond onder zadeldak tussen tuitgevels. Aan de oostkant een één en tweelaagse uitbouw onder respectievelijk een lessenaarsdak en zadeldak. Onder het lessenaarsdak bevindt zich een open portiek met gemetseld stervormig gewelf. Aan de westkant heeft het huis een uitbouw onder zadel- en platdak met daarin respectievelijk de kinderkamer en bijkeuken. Woongedeelte heeft op de begane grond de woon- en eetkamer met aan de zuidkant een driezijdige erker met lessenaarsdak, keuken, hal en trappenhuis en op de verdieping drie slaapkamers. Onder het zadeldak op de begane grond de vestibule, garderobe en toilet met op de verdieping de badkamer. Het praktijkgedeelte bestaat uit een hoog en een laag gedeelte. Het hoge tweelaagse gedeelte is het representatieve deel van het kantoor, onder zadeldak met aan de noordkant een tuitgevel. In het lage eenlaagse gedeelte, onder gedeeltelijk lessenaars- en zadeldak, bevinden zich de dienstingang en dienstruimten. Oorspronkelijk was hierin de garage gesitueerd. Bij de laatste verbouwing is de garage bij het kantoor getrokken. Het terras rondom het huis is bereikbaar via vier toegangstrappen, tevens bevinden hier zich diverse gemetselde bloembakken. In de getoogde muuropeningen van het huis bevinden zich kloostervensters met onderluiken. Het metselwerk bestaat uit handgevormde rode baksteen gemetseld in wildverband, met rijke toepassing van natuursteen (onder andere tufstenen aanzetstenen en lekdorpels bij de vensters). De tuitgevels zijn voorzien van vlechtwerk. Het interieur is grotendeels authentiek. Balken plafonds met vulstukken. Eikenhouten bordestrap met lambrizering in hal. Waardering. Het huis met praktijk is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen voor de plaatselijke elite. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis in het interbellum. Het object is van architectuurhistorisch belang door de aan de landelijke omgeving aangepaste compositie, stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Tooten, vormgegeven in een nadrukkelijk traditionalistische bouwtrant. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518914
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis met praktijk in Hilvarenbeek

Pand, bestaande uit begane-grond met pannen schilddak

Holstraat 6
Hilvarenbeek
Pand, bestaande uit begane-grond met pannen schilddak, 18e eeuw.

Breed herenhuis met dwars zadeldak, links beëindigd door een schild, rechts door een topgevel. Voorgevel in Empire stijl gewijzigd

Vrijthof 23
Hilvarenbeek
Breed herenhuis met dwars zadeldak, links beëindigd door een schild, rechts door een topgevel. Voorgevel in Empire stijl gewijzigd: zes en ..

Nederlands Hervormde Kerk

Vrijthof 22
Hilvarenbeek
N.H. Kerk, in 1809 gebouwd in gemengd klassicistisch- neogotische trant naar ontwerp van L. van Heijst; bakstenen zaalkerk met 3/8 sluiting ..

Brouwerij

Vrijthof 20
Hilvarenbeek
De BROUWERIJ heeft een rechthoekige plattegrond met daarop een bouwlaag, en is gedekt door een met rode pannen belegd zadeldak; de zijgevel ..

Brouwerij: Inventaris

Vrijthof 20
Hilvarenbeek
Voorts is aan INVENTARIS aanwezig: twee kroonkurkmachines (een met elektrische aandrijving en een met voetaandrijving), aluminiumafsluitappa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis met praktijk in Hilvarenbeek